В Националната ни здравна информационна система и Националната информационна система

...
В Националната ни здравна информационна система и Националната информационна система
Коментари Харесай

Информация за случаи на пост-ковид синдром у нас не се събира, има обаче клинична пътека

В Националната ни здравна осведомителна система и Националната осведомителна система за битка с COVID-19 не се събира информация за брой случаи на пост-ковид синдром.

Това излиза наяве от отговор на здравния министър Асена Сербезова към депутат, съобщи БГНЕС.

От отговора на министъра обаче се схваща, че в одобрения пакет от здравни действия, които се заплащат от НЗОК, са включени благоприятни условия за осъществяване на разнообразни по тип и обсег диагностични и лечебни действия в извънболничната и болничната здравна помощ за пациенти със признаци и отклонения в здравословното положения, като това включва и пациентите, развили разнообразни по тип болести вследствие на прекарана COVID-19 зараза.

Като образец за хоспитализиране на пациенти с остатъчни здравни проблеми от прекаран ковид Сербезова показва клиничната пътека „ Физикална терапия, рехабилитация и профилирани грижи след лекуване от COVID19”.

Министърът прецизира, че преценката за нужните медицински интервенции, в това число и за нуждата от медико-диагностични проучвания и съвещания със експерти, се прави от лекуващия доктор въз основа на обективните данни за самостоятелното здравословно положение на съответния пациент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР