В Националната галерия започва изложба, посветена на 60-годишнината от рождението

...
В Националната галерия започва изложба, посветена на 60-годишнината от рождението
Коментари Харесай

Тайните на хартията в изложба в памет на Йордан Парушев

В Националната изложба стартира галерия, отдадена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев. Публиката ще види селекция от платна, пластики и асамблажи. Изложбата няма ретроспективен темперамент, а демонстрира част от креативните търсения на художника от последните 10 години на неговата артистична работа.
Йордан Парушев е " запалил " искрата и усета към изкуството в доста модерни български художници от младото потомство. Проектът на инициативна група от Фондация „ Йордан Парушев ” и другари се осъществя със съдействието на Националната изложба.

Йордан Парушев е роден на 30 юни 1958 година в Сливен. Завършил е компетентност „ Живопис ” във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ” при проф. Станислав Памукчиев през 1983 година. Приживе бе доцент във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ” по изкуствознание и живопис и член на Съюза на българските художници. На 15 декември 2011 година създателят почина при автомобилна злополука. В биографията си Йордан Парушев има 50 независими изложения в страната и чужбина.

В предаването " Нещо повече "  проф.  Станислав Памукчиев приказва за следите, оставени от Парушев:

Това, което не може да бъде казано с обстоятелствата към неговата орис и креативен жгивот, е това вътрешно пристраство отношение, вътрешна отдаденост, любов, обич към изкуството. Това, което Йордан Парушев трайно носеше и изведе като своя висока норма - и като естетически блян, и като нравствена норма. /.../ Йордан, като собствен принос в изкуството, откри извънредно забавни, непредвидени, неподозирани благоприятни условия на хартията като материал и тази галерия напълно е съсредоточена към тези негови опити. Според салона се потърси една селекция, която го показва в неговата несъмнено най-кулминационна креативна и новаторска позиция. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР