В настоящия момент са разработени отделните раздели на електронното здравно

...
В настоящия момент са разработени отделните раздели на електронното здравно
Коментари Харесай

В началото на август въвеждат модул е-хоспитализация

В сегашния миг са създадени обособените раздели на електронното здравно досие и те са налични на построения здравен портал НЗИС. С стартирането в употреба на обособените модули постъпват данни в електронното здравно досие. Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в отговор на въпроси на депутатите от „ ИТН “ проф. Николай Радулов и Иван Клисурски по отношение на основаване на електронно здравно досие и електронна здравна система.

По думите на министър Сербезова сега постъпват данни за издадените и изпълнени електронни предписания, издадените електронни посоки, направени имунизации и данни от извършени прегледи в извънболнична помощ.

„ С въвеждането на модул е-хоспитализация при започване на м. август ще бъде сложено началото на постъпването на данни за извършени лекувания в болнична помощ “, споделя тя.

Министърът акцентира, че за основаването и поддържането на електронните здравни записи на жителите лечебните и здравните заведения подават информация в Министерството на здравеопазването, като типът на информацията, методът на нейното даване, както и изискванията и редът за даването й се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето, и декларира, че подобен е оповестен за публично разискване.

Припомняме, че, всички здравни записи в НЗИС за един пациент образуват е-досието му. То се генерира автоматизирано от първия запис, като по едно и също време с това се генерира и неповторим персонален идентификационен код (ЛИК), който се оповестява неотложно на пациента по електронен път.

В досието ще се съдържат наложително данни, нужни за реакция при незабавни положения, като имена и ЕГН, кръвна група, алергии, наложителни и други извършени имунизации, прекарани остри инфекциозни болести, открити хронични болести или увреждания, провеждано или провеждащо се медикаментозно или друго лекуване, вложени медицински произведения и данни за контакти с близки. При окозване на незабавна помощ, не е належащо единодушието на пациента за достъп до данните му, само че цялостен достъп до досието си ще има единствено той и персоналният му доктор.

За експертите от извънболничната помощ достъпът ще важи в границите на до 30 дни след осъществяване на примитивен обзор, за лечебните заведения – до 30 дни след изписването на пациента от лечебното заведение, а аптеките и лабораториите ще могат да видят единствено записите, свързани с съответната тяхна активност във връзка с пациента, и единствено за момента на осъществяването й.

Електронното здравно досие е част от план „ Разработване и въвеждане/внедряване на Национална здравноинформационна система “, чийто краен период е краят на месец декември 2022 година, добавя още проф. Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР