В нашия луд, препускащ свят понякога е трудно да намериш

...
В нашия луд, препускащ свят понякога е трудно да намериш
Коментари Харесай

Бащата на щастието: 5 правила за хубав живот на Карл Юнг

В нашия вманиачен, препускащ свят от време на време е мъчно да намериш време да поспреш и да си поемеш въздух даже за минута. Струва ни се, че колкото по-голям достъп имаме до разнообразни неща, толкоз по-малко разбираме какво може да ни донесе същинско благополучие.

Карл Юнг е прочут психолог, който се прочува в целия свят като основател на теории за личността, идентичността, а също и като един от създателите на аналитичната логика на психиката. Работата му към момента съставлява интерес за доста модерни психолози. Mного от неговите теории и оферти за това по какъв начин да се усъвършенства живота на индивида не са изгубили своята новост.

 книга, кафе

Търсенето на пътя към щастието е постоянно - това продължава още от първото хилядолетие на нашата епоха и даже тъкмо в този момент, до момента в който четете тази публикация, доста известни психолози изпотяват челата си, пробвайки се да намерят отговори на най-трудните въпроси в живота.

Една от главните спънки пред щастието е, че за другите хора щастието също може да бъде доста друго. Популярната просвета неведнъж се е опитвала да ни убеди, че най-бързият метод да станеш благополучен е с пари и доста скъпи движимости, само че от ден на ден психолози и духовни наставници по света имат вяра, че щастието би трябвало на първо място да търсиш надълбоко в душата си.

Юнг е един от първите психолози, възприели този метод за намиране на благополучие. По-долу ще се запознаете с 5-те метода, посредством които Карл Юнг е вярвал, че можете да извършите живота си доста по-щастлив.
                             

1. Грижете се за физическото и психическото си здраве

Може би никой няма да спори с обстоятелството, че в случай че се грижите за тялото си, спортувате постоянно, ядете вярно и спите задоволително, а също по този начин не забравяте и за дейностите, които са от изгода за вашето психическо здраве, всичко това ще ви направи по-щастливи.

Понякога единствено постоянните извършения са задоволителни, с цел да се почувствате по-добре. По време на подготовка тялото ни създава " веществата на щастието " - ендорфини. И те ни вършат толкоз щастливи, колкото след първокласен шоколад. Така че вместо да се наяждате с шоколад (път, който неизбежно води до наддаване на тегло и възприятие за вина), прекарвайте повече време навън. Повярвайте, тялото и мозъкът ви ще ви благодарят за това.

2. Работете върху персоналните си връзки

Хората се нуждаят от обич и внимание - и за благополучие ние сме в положение да задоволим тази потребност посредством разнообразни взаимоотношения: другарски, фамилни, любовни, работни и даже съседски. Всеки, който срещнем по пътя, има капацитета да ни направи щастливи. Разбира се, че не можем да обичаме или даже да изпитваме обвързаност към всички и не е реалност, че ще имаме най-малко неутрални връзки с всички тези хора. Но тези, които са обичани, които знаят по какъв начин да обичат себе си и които схващат, че е невероятно да забравим за тези, които ни заобикалят, в действителност са доста по-щастливи от тези, които не го вършат.

Това е напълно разумно. Колко щастливи необвързани познавате? Разбира се, такива хора също се срещат, само че за това би трябвало да сте човек с доста специфичен вид темперамент. За множеството от нас остава годно, че като споделяме живота си с други хора, ставаме по-щастливи. Освен това, помагайки на други хора, както в дребни, по този начин и в огромни неща: съпрузи, деца, другари, родственици, ние също ставаме по-щастливи.

Когато стартираме да мислим по-малко за личния си „ лист с стремежи “ и повече за това по какъв начин да създадем хората към нас по-щастливи, това неизбежно ни прави по-щастливи. Опитайте, уверяваме ви, няма да съжалявате.

 мъж, жена

3. Опитайте се да виждате хубостта във всичко в близост

Вчера тя поставя супата на котлона и се сеща за нея след няколко часа. За благополучие брачният партньор вижда, че е потънала в себе си и в работата си и съумява да смъкна супата преди да е завряла и да скапе и тенджерата, и котлона. Това е единствено един, само че присъщ образец какъв брой претрупан е животът ни в този момент. 

Ако желаеме да станем по-щастливи, би трябвало малко да понижим темпото и да забележим какво се случва към нас. Отбийте се за обяд в някое прелестно кафене, помиришете цветята, направете си пикник край реката, посетете другари, пробвайте се да видите хубостта, която прониква във всеки милиметър от нашето създание. Това в действителност ни липсва и би трябвало да го вършим доста по-често, тъй като сме хора, а не роботи.

Парите, които би трябвало да се печелят, срещите, които би трябвало да се организират и плановете, които би трябвало да бъдат приключени, постоянно са били, са и постоянно ще бъдат. Затова отделете малко време, с цел да си починете от тях и го прекарайте, поглъщайки хубостта на света към вас – това освен ще ви направи по-щастливи, само че и ще понижи равнището на напрежението ви.

4. Опитайте се да се наслаждавате на работата и на живота си като цяло

Отношението към работата доста зависи от това кого питате. Има голяма разлика сред тези, които живеят, с цел да работят и тези, които работят, с цел да живеят. Много изследвания измежду чиновници на разнообразни компании удостоверяват, че животът им става доста по-щастлив, когато се любуват на това, което вършат и не е належащо да слагат ясна граница сред персоналния и професионалния живот.

Когато усещаме, че сме се заели с вярното нещо, нашата продуктивност се повишава внезапно, а с нея и нашето благополучие. Да, хилядолетната човешка история потвърждава, че е изцяло допустимо да се занимаваш с нелюбим бизнес, стига да носи приходи. Но тези, които се любуват на работния развой и на резултата от него, най-после живеят по-щастливо.

 жена

5. Намерете нещо, в което да вярвате

Разбира се, с цел да живееш дълъг и благополучен живот, въобще не е належащо да си набожен, само че доста хора (включително Юнг) са уверени, че когато човек има религия в нещо по-голямо от себе си, му е доста по-лесно да устои нагоре по пътя, който води към щастието. Идеята, че краят на нашето житейско пътешестване не е краят, а единствено ново начало, се е трансформирала в разтуха за милиони и милиарди хора и постоянно може да ни даде сили да оцелеем даже и в най-тъмните интервали в живота си. Ако не успявате да уловите неуловимата синя птица на щастието, пробвайте се да насочите цялата си сила и внимание към един от тези аспекти от живота си, които несъмнено можете да подобрите.

Понякога самото предпочитание да подобрим себе си и житейската си обстановка може да ни донесе много осезаемо задоволство и благополучие. Ще съумеете!

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР