В наши дни Антарктика е най-студеното и най-сухото място на

...
В наши дни Антарктика е най-студеното и най-сухото място на
Коментари Харесай

Антарктика е била дъждовна гора

В наши дни Антарктика е най-студеното и най-сухото място на Земята. Малкото живот там е основно по краищата на континента. Но това не всеки път е било по този начин – преди 45 милиона години Антарктика е била дъждовна гора, кипяща от живот.

Макар да асоциираме пустините с топлите и сухи места като Сахара, в действителност Антарктика е най-голямата пустиня. По крайбрежието й на година падат единствено 20см. дъжд на квадратен метър, а във вътрешността даже още по-малко. В долината МакМърдо пък не е валяло от милиони години.

Трудно е да си представим живот на такова място, само че неотдавна бяха открити антични кости на костенурка на възраст към 45 милиона години. Това може да значи, че Антарктика в миналото е била доста по-различна. Биологичното многообразие е непосредствено обвързвано с температурата на водата. В тропическите води то е огромно, а в мразовитите води е много по-оскъдно.

През еоценската ера, която е била преди 56 милиона година и е траяла 22 милиона години, Антарктика към момента е била обвързвана с Нова Гвинея и Австралия – последната парченце от суперконтинента Гондвана. Поради връзката на континента с тези огромни райони, Антарктика е била изолирана от студените океански течения и това е разрешило развиването на тропическа дъждовна гора. Тогава там е имало доста разнообразни типове животни, в това число костенурки и двуутробни.

Снимка: Gabriel Robledo

Преди 23 милиона години, Антарктика бива изцяло изолирана от останалата суша и ледът се разгръща по цялата й повърхнина, убивайки съвсем всичко живо – оцеляват единствено пингвините и някои микроби, които и до през днешния ден мръзнат по крайбрежията на континента. Това несъмнено е траяло доста дълго време. До преди 3 милиона години единствено на 600км. от Южния полюс е имало гора.

Днес Антарктика е покрита от солиден непрекъснат лед и надали в миналото ще възвърне предходния си тип, най-малкото няма да е в околните няколко милиона години. Така на нас ни остават тези дребни артефакти, които припомнят за тогавашната Антарктика.

Галерия

        

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР