В Народното събрание ГЕРБ алармира, че с липсата на спешни

...
В Народното събрание ГЕРБ алармира, че с липсата на спешни
Коментари Харесай

Делян Добрев алармира за настъпваща газова криза

В Народното събрание ГЕРБ сигнализира, че с неналичието на незабавни ограничения на държавното управление за компенсиране на спрения съветски газ, страната ни е изправена пред газова рецесия. В декларация депутатът акцентира, че най-големият неуспех на кабинета " Петков " е в областта на газа: " Договори нямате и газ нямате. Оставяте страната в газова рецесия и да ви кажа почтено, аз, персонално аз - това е персонална моя позиция, доста се надявам да извършите държавно управление, с цел да може да си сърбате тази попара, която надробихте, тъй като ще бъде извънредно непочтено да избягате в този момент и да оставите страната в този безпорядък. Да оставите президента да разчиства вашите бакии в дословния смисъл на думата ". Добре също по този начин предвижда, че цената на природния газ ще скочи с още най-малко 20-30% от идващия месец. 12 дни след началото на месеца - на 12 юли КЕВР публично приема настояването на " Булгаргаз " и афишира по-високата на природния газ със задна дата. Това е нарушаване на закона, безапелационен бе Добрев. Според него тази процедура към този момент продължава няколко месеца, което е проблем за бизнеса и семействата. " За следващата година с изключение на азерския контракт, различен газ няма. В идващите години България няма 3 милиарда кубика газ, а 1 милиард. Тоест две трети от потреблението в България би трябвало да бъде прекъсната, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения ", сигнализира Добрев. Припомняме, че годишната консумация на природен газ у нас е относително дребна и се движи към 3 милиарда кубически метра.

Доставки сега се правят главно от Азербайджан и през LNG терминала на гръцкия остров Ревитуса. Цените там са спотови и бизнесът вижда какъв брой скъпо е да купуваш природен газ на този сегмент от пазара.

Доставките на съветски газ бяха спрени в края на април. Газовият контракт с " Газпром " изтича в края на годината и все още няма никакви индикации той да бъде подновяван. Добрев прикани още властта да излезе с явен проект за излизане от спешната обстановката с доставките.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР