В Народното събрание беше одобрен на първо четене съвместен законопроект

...
В Народното събрание беше одобрен на първо четене съвместен законопроект
Коментари Харесай

От догодина търгове за държавните земеделски земи за фотоволтаични паркове

В Народното събрание беше утвърден на първо четене взаимен законопроект на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ", който визира и противоречивата тематика за създаване на фотоволтаични паркове в аграрни земи. Законовите промени бяха подкрепени единомислещо и плануват от следващата година аграрни земи от държавния аграрен фонд да се отдават чартърен посредством търг, съобщи БНР.

 

В претекстовете се показва, че търговете ще са на две тръжни сесии. На първата ще могат да вземат участие аграрни производители, отглеждали през предходните три години зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски и многогодишни фуражни култури. 

 

Ползвателите на аграрни земи ще са длъжни в период до 30-ти юни на 2025-та година да показват в общинска работа по земеделие копие от договорите за използването на аграрни земи.

 

В хода на дебата Даниела Божинова от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " прикани за сериозен надзор, който визира ползите на фотоволтаичните бизнесмени и животновъдите. 

 

" Натискът е към земите от седма и нататък категории, които са в действителност тъкмо пасища и мери, които са разрешени от закона за създаване на тези категории на фотоволтаични централи. Има такава тресчица за създаване на сходни централи и то огромни, и изкушението на общините е да продават аграрни земи ", сподели тя.

 

Даниел Петров от " Възраждане " също добави, че казусът е сериозен: " Наистина има земеделци, които се нуждаят от фотоволтаици, само че тази процедура по никакъв метод не е урегулирана. Редът за слагане на фотоволтаиците е единствено един - с смяна на предназначението. Това се случва сега навсякъде, в това число и върху гори ", уточни той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР