В Народния театър с тържествена церемония беше даден официалният старт

...
В Народния театър с тържествена церемония беше даден официалният старт
Коментари Харесай

България застана начело на ЕС

В Народния спектакъл с тържествена гала беше даден формалният старт на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018. За интервала от 1 януари до 1 юли България се чака да бъде посетена от 25 000 посетители.

Официалната гала стартира с химна на България. Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова приветства с добре пристигнали гостите на формалното разкриване на българското председателство.

" За нас българите присъединението към Европейски Съюз преди 11 години бе е една сбъдната фантазия. С горделивост и самочувствие одобряваме отговорността да бъдем ръководител на Съвета на Европейски Съюз “, сподели тя в приветствието си. Министър Павлова акцентира, че Европейският съюз не би трябвало да се дели на дребни и огромни, на богати и небогати, на Изток и Запад. " Готови сме да посрещнем всички провокации ", съобщи тя и даде думата на президента Румен Радев.

" От 1 януари поехме председателството на Съвет на Европейски Съюз, от 11 години сме член на Европейски Съюз, от 13 века обаче България е югоизточната врата на Европа ", сподели той. Радев акцентира, че като народ знаем цената на омразата и разделянето. За да бъде разбрана Европа ни би трябвало взаимно схващане. Вярвам, че през идващите 6 месеца всички наши посетители ще се чувствате като вкъщи си измежду римските руини и православните монументи ", посочи държавният ни глава.

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева съобщи, че страната ни приема председателството като национална и надпартийна идея. " Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусните решения в Европейски Съюз. Имаме политическата воля да насърчаваме българското държавно управление да работи като почтен и безпристрастен медиатор сред страните в Европейски Съюз, с цел да се реализиран стратегическите задания ", сподели тя.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни даде обещание цялостната поддръжка на Екологичен потенциал за българското председателство. Той съобщи, че девизът на България " Съединението прави силата " е определен за мото на българското председателство. " Заедно би трябвало да преборим провокациите и да подготвим Европа за бъдещето. Трябва да се вслушаме деликатно в упованията и гласа на жителите на Европа, с цел да я създадем по-демократична ", сподели Таяни.

С откъс на Иван Вазов на български език ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния спектакъл по време на церемонията за формалното разкриване на българското европредседателство. Като ръководител на Европейски Съюз и като поляк разбирам какъв брой сили и решителност ви е коствало на вас да постигнете европейски триумфи за вашето родно място. Никой не ви е дал нищо безплатно. Вие сте създателите на тези " нови, по-нови хубости ", продължи на български Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че мястото на България е в Европа и в еврозоната. " Комисията ви поддържа ", акцентира той.

" Имаме шест месеца да поставим старания освен за България, само че и за Европа. Да, ние би трябвало да бъдем модератор, само че в това време би трябвало да създадем по този начин, че за всеки българин да остане диря от това председателство ", съобщи след него министър-председателят Бойко Борисов.

След изявлението на премиера беше изпълнен химна на Европа и програмата продължи с концерт.

Борисов: Всеки българин би трябвало да остане с чувството, че Европейски Съюз прави нещо за него

За интервала от 1 януари до 1 юли България се чака да бъде посетена от 25 000 посетители. Шалове за дамите и вратовръзки за господата са част от подаръците, които българските домакини са подготвили. Втората част от подаръка включва монети, пощенска марка, брандиран пакет с българска лавандула и други Девизът на българското председателство на Европейски Съюз е " Съединението прави силата ". Цветовете му ще са жълто и синьо.

Сред най-важните въпроси, които ще бъдат решавани през идната половин година, са договарянията за излизането на Англия от Европейски Съюз, създаването на миграционна политика, подготовката на дълготрайното финансово съглашение от 2020 година Това са три извънредно сложни задания, тъй че за България идното председателство ще бъде тежко тестване. В същото време държавното управление на премиера Бойко Борисов преглежда председателството като неповторима опция за смяна на имиджа на България, която към момента остава под наблюдението на Брюксел.

Най-важните цели на София са европейската вероятност на страните от Западните Балкани, стабилността и сигурността в Европа на фона на миграционната рецесия, въпросите на общата европейска защита и взаимният стопански напредък, единният европейски дигитален пазар.

На поста ръководител страната ни ще извършва не управителна, а координационна роля. Основните проблеми на Евросъюза - Брекзит и миграционната политика - ще се вземат решение с посредничеството на София, а не под нейното управление. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР