В Наредбата за провеждане на първенства и турнири в системата

...
В Наредбата за провеждане на първенства и турнири в системата
Коментари Харесай

Депутати от ПП сигнализират за нарушение в правилника на БФС, застрашаващо лиценза

В Наредбата за осъществяване на шампионати и шампионати в системата на Българския футболен съюз е позволено нарушаване, което може да заплаши лиценза на централата. За това алармират трима депутати от Продължаваме промяната във въпрос до министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, съобщи БГНЕС.

Йордан Терзийски, Стою Стоев и Петър Куленски са получили сигнал, съгласно който има неправда в броя на разрешените смени в мачовете от родното състезание. В своя въпрос те означават, че в член 23(1) на Наредбата написа, че тимовете от Първа, Втора и Трета лига в България могат да вършат по три смени на мач, само че в член 59(1) е допълнено, че по отношение на Циркулярно писмо 20 на IFAB за краткотрайни промени в Правилата на играта се позволяват до пет смени при три прекъсвания на играта. Въпросното писмо на IFAB (структурата, която дефинира футболните правила) е от лятото на 2020 и е обвързвано с пандемията от ковид, заради която бе повишен броят на промените.

Депутатите означават, че в края на март е било изпратено Циркулярно писмо 24 на IFAB, което разрешава на футболните федерации във всяка страна да решат дали в мачовете за сезон 2022/23 да се употребяват по 3, 4 или 5 смени на мач за шампионатите, които стартират след 1 юли 2022, каквото е и българското. При това състояние съгласно текста на парламентарния въпрос изключението с Циркулярно писмо 20 няма по какъв начин да важи, а само годно е решението на БФС в член 23(1) на Наредбата. Заключението във въпроса e, че това значи, че в мачовете за този сезон в Първа лига могат да се вършат по три смени на мач (както гласи член 23), въпреки че в миналите четири кръга тимовете имаха правото на пет.

Текстът на документа приключва с въпроса: " Извършена ли е инспекция за позволени нарушавания при осъществяване на футболни срещи от Първа професионална лига... и в случай че такива бъдат установени, то съставлява ли риск същото за лиценза на БФС? ".

В отговора на Василев се споделя, че ММС не е получило сигнали за позволени нарушавания при използването на новите правила на IFAB и заради това Министерството не е правило инспекция за такива.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР