В надпреварата за проекта участват Франция, Русия, Китай и Южна

...
В надпреварата за проекта участват Франция, Русия, Китай и Южна
Коментари Харесай

Казахстанците одобриха с референдум изграждането на първата си АЕЦ

В конкуренцията за плана вземат участие Франция, Русия, Китай и Южна Корея

Казахстан утвърди на референдум построяването на първата атомна електроцентрала в страната, заяви Франс прес, цитирайки изнесени през днешния ден резултати от Избирателната комисия на страната.

Над 71% от гласоподавателите са се оповестили " за ", при изборна интензивност от към 63 на 100, демонстрират данните от допитването. 

Резултатите ще повлияят на енергийното бъдеще на страната, оповестява държавна новинарска организация Казинформ, представена от Българска телеграфна агенция. 

Франция, посредством държавната си енергийна корпорация Е Де Еф (EDF), взе участие в конкуренцията за построяването на електроцентралата, както и Русия, Китай и Южна Корея.

Изграждането на тази първа атомна електроцентрала ще бъде " най-големият план в историята на самостоятелен Казахстан ", съобщи президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев.

Противниците на плана, които се притесняват от екологична злополука при положение на повреда, не са били чути, откакто десетки от тях са били задържани в седмиците преди референдума, съгласно локални медии.

Богат на нефт, редки метали и производител на съвсем половината от международния уран, Казахстан се надява да употребява нуклеарната енергетика, с цел да задоволи хроничния си енергиен недостиг, изключително в южната част на страната, където живее половината от популацията.

Темата за атомната енергетика е сензитивна в Казахстан, откакто по времето на Съюз на съветските социалистически републики в интервала сред 1949 и 1989 година бяха осъществени почти 450 нуклеарни опита, като към 1,5 милиона поданици са били изложени на риск от радиация.

Електроцентралата би трябвало да бъде издигната покрай село Улкен, на брега на езерото Балхаш, в югоизточната част на страната.

За референдума бяха упълномощени 200 задгранични публицисти от 37 страни, както и 177 наблюдаващи от 30 страни и 4 интернационалните организации. Сред тях и Шанхайската организация за съдействие (ШОС), състояща се от 13 упълномощени наблюдаващи, които потвърдиха, че референдумът в Казахстан се организира в цялостно сходство с националното законодателство и интернационалните отговорности, добави Казинформ.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) не изпрати наблюдаващи на допитването.

Окончателното решение за построяването на атомната електроцентрала би трябвало да бъде взето в седемдневен период след оповестението на окончателните резултати от референдума.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР