В началото на втората половина на 80-те години на ХХ

...
В началото на втората половина на 80-те години на ХХ
Коментари Харесай

ДС: С другарите от КГБ се разбрахме да внушаваме, че Европа е заложница на САЩ

В началото на втората половина на 80-те години на ХХ век Комитет за Държавна сигурност (на СССР) към този момент съществено се е страхувал от политика на американския президент Роналд Рейгън против Съюз на съветските социалистически републики и руския лагер, заради което се е опитвал да вбие чеп сред Съединени американски щати и Западна Европа посредством серия от дейни мероприятия (дезинформации), в които е взела участие и комунистическата Държавна сигурност.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява онлайн.

Той съставлява строго секретна информация по отношение на: Проведените диалози със руските други в Москва от 13 до 16 октомври 1986 година по линия на Автомагистрала (активни мероприятия, б.а.).

Документът е на отдел 08 „ Активни мероприятия) на Първо основно ръководство на Държавна сигурност (разузнаването), на който са предоставени дезинформационните интервенции против Запада.

Оперативната група от Държавна сигурност се е управлявала точно от началника на отдел 08 полк. Димо Станков (резидент на Държавна сигурност в Париж през 1977 година, когато се случва един от най-големите провали на Държавна сигурност – измяната на офицера от Държавна сигурност Владимир Костов, работещ под прикритието на сътрудник на Българската телевизия, б.а.).

От справката излиза наяве, че една от главните цели на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Държавна сигурност по линия на дейните мероприятия е да внушава на левите партии в Западна Европа, измежду които лейбъристи, социалдемократи, зелени и други, че Европа е заложница на Съединени американски щати и няма да бъде пощадена.

В същото време посредством Автомагистрала Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и филиала му в Народна република България са се опитвали да „ разобличават имперските планове на Съединени американски щати, които в устрема си да наложат над сътрудниците си, са основатели на превъоръжаването “.

Особено притеснителна за руския режим е Инициатива за стратегическа защита (ИСО), с която Съединени американски щати взимат военно предимство, а Съюз на съветските социалистически републики губи конкуренцията във въоръжаването.
По това време за Инженерингова стопанска организация са отделени 700 милиарда $, а администрацията на президента Рейгън, планува средствата да бъдат увеличени до 1 трилион и 500 милиарда $.

В документа са изложени опорните точки на „ руските приятели “, по които с дейните мероприятия е трябвало да бъде атакувана Инженерингова стопанска организация.

Документът е включен в сборника „ ПГУ-ДС и Варшавският пакт против НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 година

 kgb1.jpg

 kgb2.jpg

 kgb3.jpg

 kgb4.jpg

 kgb5.jpg

 kgb6.jpg

 kgb7.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР