В началото на вашата кариера най-вероятно не сте отделяли много

...
В началото на вашата кариера най-вероятно не сте отделяли много
Коментари Харесай

Моят пример за успех

В началото на вашата кариера най-вероятно не сте отделяли доста време, с цел да говорите за предишното си. В последна сметка, на вас занапред ви е предстояло да постигнете някакви значими триумфи, тъй че изцяло разумно е тогава да сте говорили за вашето бъдеще и за капацитета, който имате.

След дълги години в бизнеса обаче вие към този момент има защо да говорите, що се отнася до отминали професионални достижения. Вие сте управлявали комплицирани планове и сте реализирали огромни облаги, вземали сте сложни решения и сте вложили в верните хора.

Оттук идва и въпросът какъв е най-хубавият метод да визиите това си славно минало, в случай че ви се наложи още веднъж да се явите на изявление за работа? Ето какво може да извършите:

1. Бъдете директни

Ако интервюиращият изиска от вас да му дадете някакъв образец за триумф, който сте постигнали в близкото минало, не му давайте отговор от рода на „ Това зависи какво тъкмо имате поради под успех… “ или „ Има прекалено много фактори, които смятам за значими, когато става въпрос за постигането на триумф “.

Да, разбирам, че с тези изречения пробвате да си спечелите време, с цел да помислите какво тъкмо да кажете, само че в случай че не отговорите непосредствено на този въпрос вие губите вниманието на интервюиращият.

Един от най-лесните и бързи способи да дадете отговор е като интегрирате въпроса във вашия отговор. Ако интервюиращият ви пита за един образец за ваше достижение, започнете отговора си: „ Един образец за триумф, който съм постигнал до момента в кариерата си, е … “. Ако ви пита за проблем, който сте разрешили, започнете отговора си с: „ Един от проблемите, които съм разрешавал в работата си досега, е… “. След това дайте съответен образец, показвайки убеденост в личните си триумфи. Даването на пряк отговор задържа вниманието и интереса на интервюиращия и отваря пред вас опцията да разкажете освен това за предходните си достижения, а това може да ви помогне изпъкнете от останалите претенденти.

2. Давайте верните примери 

Ако сте готвач и ви интервюира управител на хотел, които отваря нов ресторант, няма смисъл да говорите за опитите, които сте правили с разнообразни подправки и по какъв начин това е придало на гозбата ви страховит мирис. Важното в тази ситуация е да обясните по какъв начин вашето меню е донесло огромни облаги на ресторанта ви и какъв брой известни са били ястията ви в Instagram, Ако обаче ви интервюира различен готвач, то диалога за подправките и изцяло подобаващ.

Преди да дадете какъвто и да е било отговор на въпросите на интервюиращия, помислете що за човек стои против вас. Постарайте се да говорите на неговия език и да употребявате термини и мерни единици, които той схваща.

Когато описвате опита и триумфите си от предходната работа по метод, който е понятен за интервюиращия, вие печелите неговото внимание и интерес.

3. Свържете предишното си с тяхното бъдеще

След като сте описали постигнатото до момента от вас, използвайте дадените образци с цел да опишете метода, по който вашите достижения се вписват в работата, за която кандидатствате и метода, по който ще допринесете за триумфа на компанията. Ако шефът в ресторанта възнамерява да отвори ново бистро в друг квартал на града, обяснете по какъв начин вашата специфична чорба би могла да притегли нови клиенти. Ако говорите с управител на хотел, то споделете с него по какъв начин опитът ви със обществените мрежи би могъл да помогне за подобряването на имиджа на хотела и привличането на повече туристи. Не може да очаквате интервюиращият самичък да направи връзката сред вашите предходни триумфи и потребностите на неговата компания, за това би трябвало вие самите да акцентирате върху тя. Интервюиращият има задоволително неща, за които да мисли, тъй че вашата задача е да си пробиете път до централно място в неговото схващане, като му обясните, че вашите минали достижения вещаят доста бъдещи триумфи за неговата компания. Фокусирайки се върху тези три стъпки при изявлението за работа вие ще изведете на напред във времето освен триумфите от близкото си минало, само че и опциите, които може да предложите на компанията, за която кандидатствате.

...............

Анет Грант , основен изпълнителен шеф на of Executive Speaking, Inc и създател на CEO Speaking: The 6-Minute Guide, за FastCompany.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР