В началото на валутната търговия в петък американският долар е

...
В началото на валутната търговия в петък американският долар е
Коментари Харесай

Златото поскъпва, доларът е стабилен спрямо еврото и паунда

В началото на валутната търговия в петък американският $ е постоянен по отношение на еврото и паунда, като леко се повишава по отношение на йената.

Цената на златото се повишава а в петък сутринта след публикуването на статистически данни от Китай, които демонстрираха най-слабия растеж на стопанската система за последните тридесет години.

Според Държавната статистическа работа на Китай, темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на Китай в края на 2019 година възлиза на 6,1%, което е най-лошият индикатор през последните три десетилетия. През 2018 година темпът на напредък на китайската стопанска система се забави до най-малко от 1990 година - 6,6%.

Златото обичайно е по-надежден актив, търсенето на което нараства при положение на възходящи опасности, в това число стопански и търговски.

Цената на февруарските фючърси за златото през днешния ден сутринта на борсата Comex в Ню Йорк набъбна с 4,65 $, или 0.3%, до $1555,15 за тройунция. Мартенските фючърси за сребро се покачиха с 0,55% - до 18,038 $ за унция.

Централното събитие за пазарите тази седмица бе новината, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на Китай Лю Хе подписаха в сряда първата фаза от съглашението за уреждането на комерсиалния спор сред двете страни. Преговорите с Пекин за втората фаза на комерсиалното съглашение към този момент са в ход, съобщи вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс в изявление за Fox Business Network, само че не даде детайлности.

Международната рейтингова организация Fitch усъвършенства прогнозата за световния стопански напредък за 2020 година, отбелязвайки, че сключването на комерсиалната договорка " ще повлияе позитивно на доверието на бизнеса ". В същото време специалистите на организацията предизвестиха, че " последствията от договорката за международната стопанска система ще зависят от това по какъв начин са изпълнени нейните условия, в това число дали Китай може да извърши отговорностите си за внезапно увеличение на вноса в Съединени американски щати и по какъв начин търговията ще промени стоковите потоци за другите експортьори. "

Освен това в четвъртък американските сенатори поддържаха ново тристранно съглашение за свободна търговия сред Мексико, Съединени американски щати и Канада (USMCA). Камарата на представителите го утвърди през декември 2019 година, в този момент документът се изпраща за сключване от президента Тръмп.

Общата валута през днешния ден сутринта се разменя с американската при курс $1,1138 за евро по отношение на $1,1137 за евро в края на търговията в четвъртък.

Стойността на единната европейска валута по отношение на японската се усилва до 122,77 йени за евро спрямо 122,68 йени за евро през вчерашния ден.

Днес доларът нараства до 110,23 йени против 110,16 йени за $ при закриването на сесията в четвъртък.

Британският фунт стерлинг се търгува на цена от 1,3077 $ за паунд спрямо $1,3080 за паунд и по 1,1742 евро против 1,1744 евро за паунд ден по-рано. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР