В началото на следващата седмица времето ще бъде по-стабилно. На

...
В началото на следващата седмица времето ще бъде по-стабилно. На
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков попари надеждите за истинско лято през юни! (ГРАФИКИ)

В началото на идната седмица времето ще бъде по-стабилно. На места най-много в планините на Западна България ще има къси следобедни превалявания с гръмотевици. Максималните температури ще са от 26 до 33 градуса, по крайбрежието на морето малко по-ниски. Това сочи прогнозата на синоптика Петър Янков от TВ-MET, представен от " Труд " .

В края на първото и при започване на второто десетдневие времето ще бъде по-динамично. На места ще има интензивни превалявания, като на места ще има и градушки. През интервала 10-12 юни ще бъде относително хладно, с раздрана и променлива облачност и краткотрайни превалявания.

К акво ще е времето по дни и часове към този момент може да видите в най-новата графа на БЛИЦ, в която ще ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.

Към средата на второто десетдневие ще настъпи краткотрайно стабилизиране на времето, само че след това още веднъж ще бъде динамично с условия за по-ниски температури и краткотрайни превалявания и гръмотевици.

По традиция последните дни на юни ще бъдат по-стабилни с доста слънчеви часове и летни температури. Валежите ще бъдат на по-малко места и основно в планините. По-масово ще вали към 24 и 28 юни.

Според националната метеорология какъвто е юни, подобен ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има доста студена зима, а в случай че е проснато, зимата ще е мека.
Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Краткотрайни, само че интензивни валежи Най-много превалявания и градушки

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на преваляванията в извънпланинската част е сред 45 и 130 л на кв. м. Причина за изобилните дъждове е честото навлизане на студен и мокър океански въздух. При такива ситуации падат краткотрайни, само че интензивни превалявания, съпроводени от гръмотевици, а градушките са постоянно събитие. Всяка година от градушка се засягат над 2000 обитаеми места, а върху към 2,5 млн дка обработваема земеделска повърхност има нанесени вреди. Най-често това се случва по линията Видин – Свиленград.

Друго доста рисково, протичащо се през юни, е смерчът. Познат още като торнадо и тромб, съставлява фуниеобразен ураган с отвесна ос, в който скоростта напразно надвишава 200 км/ч.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР