В началото на сезон 2014 във Формула 1 Международната автомобилна

...
В началото на сезон 2014 във Формула 1 Международната автомобилна
Коментари Харесай

ФИА промени начина, по който ще дава наказателни точки във Формула 1

В началото на сезон 2014 във Формула 1 Международната автомобилна федерация (ФИА) вкара системата с наказателните точки, които да се дават на водачите за разнообразни прегрешения на пистата.

Идеята на тази система е водачите, които прекомерно постоянно нарушават разпоредбите и провокират произшествия, да получават по-сериозно наказване след натрупването на избран брой точки. По тази канара всеки водач, събрал 12 наказателни точки в границите на 12 месеца, автоматизирано получава възбрана за присъединяване в един спортен уикенд.
 Ръсел: Трябва да преосмислим наказателните точки Ръсел: Трябва да преосмислим наказателните точки
До момента във Формула 1 нито един играч не е събирал въпросните 12 пункта, само че доста са били покрай това. Световните първенци Люис Хамилтън, Себастиан Фетел и Макс Верстапен са имали интервали, в които имат по 9-10 точки на своите лицензи, само че съумяха да се опазят от по-нататашни нарушавания.

В момента най-близко до събирането на 12 пункта е новият водач на Алпин Пиер Гасли, който има 10. Французинът ще остане с тези 10 точки още най-малко пет спортни уикенда, след което той ще загуби двете точки, които му бяха дадени за контакта му с Ланс Строл в миналогодишната Гран При на Испания.
 Кой водач стартира сезона с най-вече наказателни точки Кой водач стартира сезона с най-вече наказателни точки
За благополучие на Гасли за тази година ФИА промени леко системата, по която бяха давани наказателни точки, което ще предотврати обстановки като тази с него, в която той има цели 10 точки, макар че не се замесва в доста произшествия. От сезон 2023 стюардите ще имат свободата да не дават наказателни точки за чисто спортни нарушавания като несъразмерното излизане отвън очертанията на пистата или превишаването на скоростта в бокса.
 Гасли с ново наказване, само че без наказателна точка Гасли с ново наказване, само че без наказателна точка
В същото време те ще продължат да дават наказателни точки за удари на пистата, което бе и първичната концепция на тази система, а точно да се санкционират рисковите водачи.
 Гасли се срами от обстоятелството, че е покрай пропускането на съревнование Гасли се срами от обстоятелството, че е покрай пропускането на съревнование
В първия кръг за сезона в Бахрейн Нико Хюлкенберг и съотборникът на Гасли Естебан Окон получиха санкции за разнообразни нарушавания от спортно естество, само че нито един от тях не получи наказателна точка към своя лиценз.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР