В началото на периода Световната здравна организация (СЗО) заяви, че

...
В началото на периода Световната здравна организация (СЗО) заяви, че
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 по света: Къде се регистрират нови пикове в заболеваемостта

В началото на интервала Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че имунизациите против коронавирус евентуално са избавили живота на милиони хора, само че не са лимитирали значително разпространяването на болестта, написа Българска телеграфна агенция. По тази причина тя прикани откривателите да разработят нови ваксини, които да понижат броя на инфекциите, като предложи препаратите да са в по-лесна за приложение форма, да вземем за пример във тип на спрей за нос.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести, че даже при 70-процентен дял на имунизираните, в случай че забележителен брой здравни служащи, възрастни и хора от други рискови групи останат неимунизирани, ще има нови смъртни случаи, здравните системи ще продължат да са под напън, а световното възобновяване ще бъде застрашено.

Беше оповестено също, че СЗО е трансформирала световните си цели за имунизация: до 100 % имунизирани измежду здравните служащи, при хората на възраст над 60 години и тези в риск поради хронични болести. До края на юни предходната набелязана цел – за имунизация на 70 % от популацията на всяка страна – беше реализирана в едвам 58 страни.

Австралия пък заяви за рекорден брой нови инфектирани с Омикрон и за засилващ се напън върху здравната система в страната, дължащ се на новите подварианти на този вид. От края на юни числеността на новите случаи пораства. Причината е, че подвариантите BA.4 и ВА.5 на вируса стават доминантни, тъй като са в положение да преодолеят имунната отбрана, основана посредством имунизиране или след преболедуване. Някои специалисти споделят, че тези подварианти може да са толкоз заразни, колкото дребната шарка.

Австралийските управляващи означиха, че броят на приетите в болница е най-високият от появяването на ковид и надвишава пика от първата вълна на Омикрон през януари. Според тях смъртността също пораства.

Австралия е измежду страните с най-голям % имунизирани против КОВИД-19. С две дози са към 95% от популацията над 16 години, а с бустерна доза - 71 %.

Във вторник немската федерална статистическа работа " Дестатис " заяви, че сред 2019 година и 2021 година, междинната дълготрайност на живота в Германия е намаляла доста. Според нея това се дължи на извънредно високия брой смъртни случаи по време на пандемията от ковид. Статистиката демонстрира, че продължителността на живота при дамите предходната година е била 83,2 години, а при мъжете - 78,2 години, което е спад надлежно с 0,4 и 0,6 години спрямо данните от 2019 година Преди пандемията смъртните случаи в Германия са нараствали приблизително с 1-2% годишно. През 2020 година те са се нараснали с 5%, а предходната година – с още 4%, демонстрират данните.

Властите в Австрия оповестиха, че от началото на август отпада условието за карантиниране на инфектираните от ковид, които са без признаци. Хората с позитивен тест, само че без признаци на заболяването, ще би трябвало да съблюдават само рестриктивните мерки в публичния превоз. Когато са в контакт с други хора и дистанцията посред им е под два метра, те ще би трябвало да носят маска вид ФФП2. Забранен ще е достъпът им до болнични заведения и заведения за възрастни и хора с увреждания, до заведения за водолечение, за развъждане на деца, учебни заведения и занимални. За работещи в изброените заведения, които са с позитивен тест, само че без признаци, достъпът не е неразрешен.

Всички хора с позитивен тест ще могат да продължат да вървят на работа, при условия че носят маска ФФП2.

Властите в Португалия решиха условието за носене на защитни маски в публичния превоз поради коронавирус да продължи да работи най-малко до края на август. Целта е да бъдат предпазени хората от рисковите групи. Говорителка на държавното управление сподели че в този момент обстановката е под надзор и се следи сериозен спад при смъртните случаи, само че държавното управление ще следва препоръките на експертите.

Португалия е измежду страните с рекордно високо ниво на имунизация против коронавирус, само че от май се записва повишаване на броя на инфектираните заради разпространяването на подварианта BA.5 на Омикрон.

Тази седмица бе обявено, че в аптеките в Египет вече се предлага медикамент, създаден от локална компания и предопределен за умерени и тежки случаи на КОВИД-19.

Производителят " Ева фарма " – една от най-големите фармацевтични компании в Египет, взе участие и в създаването на втора локална ваксина против коронавирус, чието изпитване стартира през март.

Броят на случаите на ковид в Египет се усилва, само че признаците са по-леки и са сходни с тези на простуда или сезонен грип, сподели президентски консултант по здравните въпроси. Той означи, че единствено 5 % от инфектираните влизат в болница.

След като преди към седмица бе обявено, че президентът на САЩ Джо Байдън е дал позитивна проба за коронавирус, оня ден лекарят му разгласи, че два нови теста са посочили негативен резултат и Байдън ще излезе от изолираност.

Според Белия дом Байдън е бил с леки признаци. Личният му доктор сподели, че е имал болки в гърлото, кашлица и болки по тялото, само че не и проблеми с дишането. Президентът беше лекуван и признаците съвсем напълно са изчезнали. Той ще би трябвало няколко дни да носи маска, когато е измежду други хора.

Байдън беше ваксиниран в началото с две дози, а след това му бяха сложени и две бустерни дози ваксина.

Преди седмица китайските здравни управляващи за първи път дадоха информация за имунизационния статус на ръководителите на страната. Китайските ваксини против КОВИД-19 са сигурни и бяха употребявани за ваксинирането на високопоставени водачи, оповестиха те година и половина след началото на акцията за имунизация в Китай. Заместник-министърът на опазването на здравето разгласи, че всички сегашни водачи на Комунистическата партия и на страната са имунизирани против КОВИД-19 с препарати, създадени в Китай. Смята се, че това включва президента Си Цзинпин и премиера Ли Къцян.

Междувременно, след появяването на няколко нови случая на ковид в регион с близо един милион поданици в Ухан – китайския град, откъдето преди повече от две години потегли епидемията, краткотрайно бяха затворени някои предприятия и спрян публичния превоз. Властите в квартал Цзянся оповестиха, че в главните му градски зони се вкарват тридневни ограничавания, които включват възбрана на огромни публични събития и на храненето в заведения за хранене, затваряне на обществени места за развлечения, на селскостопански пазари и дребни клиники. Спира се също придвижването на рейсовете и метрото. Жителите бяха призовани да не напущат региона през тези три дни, а пасажерите – да заобикалят да влизат в него.

Микронезия, станала напълно неотдавна евентуално последната страна в света с население над 100 000 души, където настава всеобщо разпространяване на ковид, във вторник заяви, че за седмица броят на инфектираните е надхвърлил 1200. Благодарение на изолираното си географско състояние и наложените ограничавания по границите в продължение на две години и половина страната успяваше да избегне предаване на вируса.

Миналата година Микронезия стана една от дребното страни, въвели условие всички жители да се имунизират против коронавирус. Правителството заплаши да спре федералното финансиране за физически лица и притежатели на предприятия, които не съблюдават разпоредбите. Тази седмица здравни управляващи оповестиха, че 75% от хората над 5-годишна възраст са изцяло имунизирани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР