В началото на март Министерството на образованието и науката (МОН)

...
В началото на март Министерството на образованието и науката (МОН)
Коментари Харесай

За явяване на поправка на матура ще се заплаща такса?

В началото на март Министерството на образованието и науката (МОН) поддържа предлагането за за наново явяване на държавен зрелостен изпит (ДЗИ) след 12. Тази концепция бе на омбудсмана Диана Ковачева. Така зрелостниците ще имат опция да поправят оценката си, в случай че не са удовлетворени от нея.

От план на Наредба за оценяване на МОН излиза наяве, че повторното явяване на матура ще се заплаща. Каква ще бъде таксата към момента не е ясно, само че е написано, че тя ще бъде избрана според Тарифата за таксите, които се събират в системата на учебното и предучилищното обучение, съобщи уеб сайтът " Бизнес Новините БГ ". Тази част от нея гласи: 

До полагане на изпит се позволяват зрелостници и лица, които:

1. са положили сполучливо държавен зрелостен изпит, само че желаят още веднъж да се явят на изпит по същия образователен предмет за задачите на кандидатстване във висше училища;

2. не са положили изпит по член 104а, алинея 1 по този образователен предмет;

3. са декларирали предпочитание за полагане на изпита в периодите по член 104а, алинея 2;

4. са заплатили такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение, призната с Постановление № 195 на Министерския съвет от 2017 г. 

С приетите на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, Народното събрание взе решение зрелостници или лица, притежаващи тапия за приблизително обучение, по свое предпочитание имат право еднократно, в границите на образователната година на завършването си или на идната образователна година, да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по образователен предмет, по който към този момент са положили сполучливо държавен зрелостен изпит, само че не са удовлетворени от оценката си.

Промените ще обзет и тези, които към този момент имат тапия за приблизително обучение, те ще могат да се явят на така наречен поправителна матура в границите на образователната година на завършването си или на идната.

Резултатът от изпита не трансформира този от матурата в дипломата за приблизително обучение и се отразява в уверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР