В началото на март журита на най-престижната американска литературна награда

...
В началото на март журита на най-престижната американска литературна награда
Коментари Харесай

Ето финалистите за наградата PEN/Faulkner

В началото на март журита на най-престижната американска литературна премия за художествена литература  PEN/Faulkner избра петимата финалисти за 2022 година.

„ В тези времена на разделяне, изключителните книги определени от нашето жури, имат силата да дефинират нашата обща човешка същина “, акцентира ръководителят на премиите PEN/Faulkner Луис Баярд в известие за пресата.

Журито прегледа повече от 500 отговарящи на изискванията романи и сборници с разкази от американски създатели, оповестени в Съединени американски щати през календарната 2021 година. Изпратени са от повече от 200 издателства, в това число самостоятелни и университетски издания.

Финалистите са Навааз Ахмед с Radiant Fugitives, Рабих Аламедин с The Wrong End of the Telescope (Грешният завършек на телескопа), Каролина де Робертис с The President and the Frog (Президентът и жабата), Каролин Феръл с Dear Miss Metropolitan и Имболо Мбуе с How Beautiful We Were (Как прелестни бяхме)

„ Гласовете, които ще чуете в книгите на петте финалисти на премията PEN/Faulkner, приказват със особени честоти, по-ниски регистри, гласове, които постоянно остават нечувани. Но това са звуци, които ни карат да слушаме, книги, които ни радват първо с изреченията си, харесват ни героите им, а по-късно постепенно трансформират и разстройват сетивата ни, като трансформират вероятностите ни и ни принуждават ни да забележим света в цялата му трудност и хубост, по този начин като единствено най-хубавата литература може,“ се споделя в особено изказване на журито

Победителят ще е „ първи измежду равните “ и ще бъде разгласен при започване на април. Той ще получи $15 000. Останалите четирима финалисти ще получат хонорар от $5,000. Наградата ще бъде оповестена на 2 май на виртуалната 42-та годишнина на премията PEN/Faulkner.

Новото българско издателство Локада има удоволствието да показа една от книгите в листата в прелестния превод на Светлана Комогорова-Комата и с блестящата корица на Венета Гергова . Това е романа на Имболо Мбуе „Как прелестни бяхме“.

Разказано през погледа на едно потомство деца и на фамилията на Тула – момиче, което израства и става революционерка, „ Как прелестни бяхме “ е майсторско проучване на това какво се случва, когато безразсъдният блян към облага в комбиниране с призрака на колониализма се сблъска с решителността на една общественост да опази  земята на своите предшественици и с готовността на една млада жена да жертва всичко за свободата на своя народ.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР