В началото на март 2011 г. започнаха първите протести в

...
В началото на март 2011 г. започнаха първите протести в
Коментари Харесай

Как преди 10 години започна кошмарът в Сирия

В началото на март 2011 година започнаха първите митинги в град Дараа в Сирия, напомня Der Standard. Към средата на март се организираха първите демонстрации в Дамаск и други градове, само че главната мощ на митинга беше съсредоточена в периферията.
След 10 години град Дараа, както и целият юг на Сирия, още веднъж е върнат под контрола на сирийското държавно управление, написа австрийският ежедневник. Това беше направено частично с военни средства, частично посредством договаряния, в които Русия действаше като медиатор. Както отбелязва вестникът, градът към момента е разтревожен. Има локални спорове, също така доста локални поданици към момента са настроени отрицателно към Дамаск. Хората са изтощени, страната е разрушена, бедна, страда от наказания, няма ток, няма самун. Към всичко останало се прибавя голямата инфлация и пандемията на ковид.
В тази обстановка Башар Асад има намерение да бъде избран отново за президент, написа Der Standard. Според конституцията идващите президентски избори би трябвало да се проведат през април-май 2021 година. Според вестника тези избори крият прочут риск, защото изборната интензивност може да е незадоволителна. В същото време интернационалната общественост ще пренебрегва тези избори, както и парламентарните избори през 2020 година, където партията Baath завоюва, написа вестникът.
Както отбелязва Der Standard, последствията от „ арабската пролет “ се трансфораха в революция освен в Сирия, само че за разлика от Либия или Йемен сирийските властници съумяха да запазят властта си. Намесата на Русия и Иран, както и фрагментацията в редиците на бунтовниците, изиграха роля за това. Според изданието ислямът, като мобилизиращ фактор за опозицията, е изиграл съществена роля в нейното делене.
 Израел и Турция тестват с въздушни удари съветското самообладание в Сирия - делегат на Путин с предизвестие Израел и Турция " тестват " с въздушни удари съветското самообладание в Сирия - делегат на Путин с предизвестие
Начинът, по който Русия реагира на офанзивите на Израел против ирански цели в Сирия, може да направи разликата дали районът ще се трансформира...
Днес Сирия в действителност се състои от три елементи: едната се управлява от държавното управление, другата се управлява от кюрдите , а в третата е Турция, написа Der Standard. В Дамаск и други огромни градове, на юг и запад, Асад резервира контрола. На североизток кюрдите се укрепиха. Турция управлява част от провинция Идлиб, последната цитадела на сирийските бунтовници.
Както отбелязва вестникът, всички схващат, че сирийските бежанци, напуснали страната, ще се върнат едвам когато в Сирия стартира цялостно следвоенно възобновяване. В същото време към момента не е ясно по кое време Европейски Съюз, заинтригуван от завръщането на бежанците, ще стартира договаряния по този въпрос с Башар Асад.
Превод:  Ганчо Каменарски
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР