В началото на годината Сдружение Маринела“, като неправителствена организация инициира

...
В началото на годината Сдружение Маринела“, като неправителствена организация инициира
Коментари Харесай

Равен старт и интеграция чрез спорт за младежи със специални потребности

В началото на годината Сдружение „ Маринела “, като неправителствена организация инициира интернационален план, ориентиран към младежите със специфични потребности. В плана бяха поканени да вземат участие учениците от Средно особено учебно заведение за деца с повреден слух „ Професор доктор „ Дечо Денев “ – София, турската неправителствена организация ESKAD и италианската Asociazione Luce. Водещата концепция на сдружението е да даде еднакъв старт на децата, като им дава опция да се развиват в по-добра посока. Събитията,които провежда и поддържа Сдружение „ Маринела” има за цел да стимулира и подтиква младежите да търсят изява,да имат вяра в себе си и да следват фантазиите си. През месец юли тази година сдружението завоюва финансиране по плана 2017-2-BG01-KA105-036561 „ Равен старт и интеграция посредством спорт “ по Програма „ Еразъм+” 2014-2020, Ключова активност 1 „ Мобилност “, бранш „ Младеж “.

Множеството взаимни начинания,през последната година в които участваха децата с повреден слух от учебно заведение „ Професор доктор „ Дечо Денев “ – София ни стимулира да участваме в този интернационален план дружно с тях, с цел да продължим пътя на развиване и интеграция в обществото. Те бяха чести наши посетители в литературния клуб „ Чети с нас” проведен от хотел „ Маринела”, участваха в благотворителния план „ My HeART”, където имаха опция да се срещнат с тайните на изкуството да пишеш и рисуваш красиво-калиграфията.

В японската градина на ресторант „ UMAMI “ в хотел „ Маринела “, техни учители бяха трима преподаватели по „ Японистика” от Факултета по типичен и нови филологии при СУ ”Климент Охридски”. Художниците бяха същински щастливи да се допрян до просвета, толкоз далечна и непозната за тях. Сдружение „ Маринела “ не стопира да поддържа децата с повреден слух,като взе участие в тринадесета национална научно-практическа конференция за рехабилитация на деца „ Ти чуваш “, която се организира на 31-ви март тази година.

Турският и италианският сътрудник се причислиха към плана, поради богатия опит които имат в работа с деца със сходни проблеми.
Съвместното съдействие и осъществяване на този план ще даде опция на младежите със специфични потребности от България, Турция и Италия да вземат участие в 9-дневен юношески продан „ Равен старт и интеграция посредством спорт “, който ще се организира в Италия, град Генуа. От България ще вземат участие 28 младежа, от Италия 15 деца, а от Турция- 17. Общо 60 младежа на възраст сред 15 и 25 години, ще имат късмет да вземат участие в обмена.

Всеки ден, по график,в продължение на седем дни участниците ще бъдат запознавани на доктрина и процедура за развиването на спорта в Европа. Под игрова форма младежите ще пресъздават разнообразни старинни спортове от своите страни, ще влизат в съпътстващите ги облици, ще правят действия по подготовката на осведомителна листовка, която ще съдържа изложение на известни и присъщи за трите партньорски страни тематики на спортна тема, както и резултатите от плановите действия. Постепенно ще се приготви и финалната демонстрация, която ще се осъществя последния ден - ще се образуват интернационалните тимове за разнообразни типове спорт и ще създадат мини блиц шампионат. Той няма да има спортен темперамент, само че ще бъде мотивация по какъв начин младежите да се обединят и да се забавляват посредством спорт.

Младежите ще се срещнат с присъщите особености на спорта в Италия, ще играят игри предопределени за тях,ще придобият нови познания за културното завещание на страната хазаин и ще учат италиански език.

В младежката подвижност ще вземат присъединяване младежи със специфични потребностти, с повреден слух и говорни недостатъци, младежи в неравностойно състояние заради финансови аргументи. На тях ще бъде обезпечен жестомимичен превод и съпътстващи лица, които да бъдат в помощ при разнообразни обстановки. Знанията, които могат да усвоят младежите, са свързани с практиката, с това по какъв начин спортът може да интегрира всеки, без значение статуса му на живот. Тези познания ще са база за надграждане и използване на положителни европейски практики на локално равнище.

Проблемите за интеграцията на младежите със специфични потребности и в неравностойно състояние са доста и доста от тях не могат да осъществят фантазиите си. Възпитанието в приемливост и съпричастност към тези младежи се възпитава през целият живот. В плана всички сътрудници ще дадат еднакъв късмет на младежи и девойки да вземат присъединяване, с авансово направени правила за недискриминация, тъждество в половете, вяра и етническа принадлежност. Възпитанието и опазването на човешките полезности е основата на образуването на ценностната система за приемливост. Това неофициално образование усилва знанията на младите за смисъла на запазване на индивида като персона, за общото и особеното сред европейските култури, за нуждата от здравословен метод на живот и повече физически действия навън.

Чрез неофициално образование планът ще сплоти младежите към концепцията, че те са разнообразни, само че задачата е една – да се интегрират посредством спорт и да им се даде опция за самочуствие и положително здраве посредством спортни действия, като се разпространява здравословния метод на живот. Посредством взаимните действия младежите ще се възпитат в отношение на недискриминация и приемливост един към различен. Активностите по плана ще окажат позитивно въздействие върху цялата локална общественост, популяризирането на културните, естествените и спортни забележителности, образуване на спортна просвета и привличане на нови последователи на концепцията.

Проектът ще даде опция на младежите да натрупат опит в общуването с разнообразни култури. Темите ще отразят общата угриженост към проблемите на младежите, здравословния метод на живот и социализирането на хората, ще насърчат възприятието за европейско поданство у младежите и ще им оказват помощ да схванат своята роля като част от сегашна и бъдеща Европа. Организирането на действия от подобен мащаб ще докара до струпване на опит за осъществяване на сходни планове в бъдеще и превръщането им в традиция.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР