В началото на есента ново дългоочаквано заглавие от Разказвач №1

...
В началото на есента ново дългоочаквано заглавие от Разказвач №1
Коментари Харесай

Как Роалд Дал пренаписа финала на 6 от най-популярните приказки с „Отвратителни рими“

В началото на есента ново дълго чакано заглавие от Разказвач №1 в света Роалд Дал ще зарадва дребните читатели.

„ Отвратителни рими “ е брошура със занимателни истории, в които чудатият публицист споделя 6 познати на всички ни приказки по нов и необикновен метод. И то в рими. Съпътствана с емблематичните черно-бели илюстрации на Куентин Блейк, книгата заема своето място измежду останалите популярни творби на Роалд Дал в библиотечната серия на издателство „ Ентусиаст “, в която се подреждат още „ Матилда “, „ Дани – първенец на света “, „ Фантастичният господин Фокс “, „ ГДВ “, „ Вещиците “ и други

„ Отвратителни рими “ е най-кратката творба на английския публицист, само че все пак тя изобилства от всичко това, което го трансформира в обичания Разказвач на милиони деца по света – непредвидени обрати, язвителен език и безподобен комизъм.

Този път Роалд Дал се превъплъщава в ролята на стихотворец, с цел да ни срещне с известни и обичани персонажи като Червената шапчица, Вълка, Пепеляшка, Златокоска и трите прасенца. Но защото писателят не е обожател на финали от вида „ И заживели щастливо до края на дните си “, различният завършек на приказките сигурно ще изненада (и даже шокира) читателите.

Целта на Роалд Дал е да показа пред публиката истината, с цел да излезе нескрито това, което в реалност се е случило с тези герои. Затова дали Пепеляшка ще се омъжи за красивия принц и ще оцелеят ли трите прасенца след офанзивата на вълка – не е напълно несъмнено.

 Роалд Дал Enthusiast

Нестандартният взор на Роалд Дал към обичаните приказки, предизвика BBC да екранизира „ Отвратителни рими “. Филмът, който излиза през 2016 година, е отличен с няколко награди и носи на основателите си номинация за Оскар в категория „ Най-добра късометражна анимация “.

По традиция 10% от авторското заплащане от продажбата на „ Отвратителни рими “, както и на всички останали книги на Роалд Дал, се подаряват на фондация „ Роалд Дал “. Организацията подкрепя профилирани детски клиники и благотворителни организации във Англия, които се грижат за деца, заболели от епилепсия, болести на кръвта и с мозъчни контузии.

За създателя

Роалд Дал е английски писател-хуморист от норвежки генезис, прочут с късите си разкази с непредвиден край и творбите си за деца.

 Роалд Дал Getty

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 година, с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични условия. Писателят е един от най-четените и превеждани създатели в международен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а доста от творбите му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 година, от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „ Моята свещ гори и от двата края и надали ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прелестна светлина “. В негова чест са основани фондация и музей на името на създателя. Рождената дата на писателя – 13 септември – е оповестена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 година този празник се отбелязва всяка година от феновете на Разказвач №1 в света.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР