В началото на днешното пленарно заседание парламентарните групи излязоха с

...
В началото на днешното пленарно заседание парламентарните групи излязоха с
Коментари Харесай

Партиите с декларации по повод Деня на народните будители

В началото на днешното пленарно съвещание парламентарните групи излязоха с заявления във връзка 1 ноември - Деня на националните будители.
 

Първи на трибуната се качиха от ГЕРБ, а декларацията прочете националният представител и ръководител на Комисията по обучение и просвета Милена Дамянова.
 
„ Никога направеното за образованието на децата ни няма да наподобява задоволително, само че не забравяйте, че ние казахме „ Стига “ на неграмотността, на остарелите способи на преподаване. На учебно заведение, което работи за себе си, а не за пазара на труда и за децата ни. Припомням, че в този момент на пазара на труда са тези младежи, за които в предишното не доближи политическа воля за промени. Няма да подсещам за измененията, които от ГЕРБ направихме досега, с помощта на нашата стратегия, само че обръщам внимание единствено на четири решения, заложени в идващия бюджет. Стартовата заплата на учителите се усилва от 760 на 920 лв., а междинната учителска заплата, за първи път от десетилетия, надвишава междинната за страната “, акцентира Дамянова.
 
 БГНЕС

Тя напомни още, че от следващата година ще бъдат заделени и 25 млн. лв., с които ще бъдат финансирани заниманията по ползи на близо 700 000 възпитаници. Повече средства, общо 30 млн. лева, пък са заделени за работа с деца и възпитаници от уязвими групи. 1,6 млн. лева ще бъдат отпуснати за стипендии на учениците от професионалните учебни заведения и паралелки с дуална форма на образование, за тези в предпазените от страната специалности и такива с предстоящ дефицит на пазара на труда.-->
 
В декларацията си от Движение за права и свободи обърнаха внимание на това, че днешният ден би трябвало да се преглежда като ден за респект, благодарност и духовна връзка с предците ни. „ Днес почитаме незабравените духовници, просветените книжовници и непокорните бунтовници, които ни държат будни във времето “, съобщи националният представител Ерол Мехмед.
 
Според него този празник е общобългарски и е неизменима част от духовната същина на народа. „ Не всички сме чели, мнозина са недочели и най-после отново не сме разчели същинските послания на достойните синове на България. Може би по тази причина толкоз мъчно си прокарваме път към бъдещето. Осмисляме днешния ден и злободневието, само че не и живота в неговата цялост, дълготрайност и непредсказуемост “, се показва още в декларацията на Движение за права и свободи.
 
От Българска социалистическа партия пък приканиха в днешния ден всички да изоставят дребните противодействия и да „ съблекат от празничните си мисли и дейности ненужната патетика и пресиления екстаз “.
 
„ 1 ноември е необикновен ден в българския календар. Бих споделил - единствен по същината си, тъй като концепцията за празника поражда в отговор на остра нужда от живото спасяващо лекарство за тялото и духа на изстрадалото ни Отечество “, съобщи Чавдар Велинов. „ Години наред от тази естрада ние заявяваме респект и заявяваме висока степен на угриженост за българската нематериалност и просвета, само че в това време постоянно забравяме, че всички тези, чиито имена ще споменем през днешния ден, са били преди всички родолюбци и човеколюбци “, добави още той.
 
От името на ПГ на „ Воля “ Деня на националните будители честити националният представител Боряна Георгиева. „ Днес ние организираме, в няколко града на страната, акцията „ Да бъде будители с Воля “. От името на нашия водач Веселин Марешки и от името на групата, българските жители ще получат специфичен подарък - „ История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски “, акцентира тя. Според нея няма комфортно време и ера, в което да си будител, а самата дума допуска да си в авангарда и да водиш, както и да осветляваш пътя към другите.
 
„ На този празник хубавото му, че му е необятна рамката и в действителност всички, които обичат Отечеството си, са будители “, счита проф. Станислав Станилов от „ Обединени патриоти “. Според него през днешния ден означаваме тези будители, които са сътворили оня български дух, довел Възраждането в България и трансформирал средновековния български човек в съвременен.
 
От парламентарната естрада проф. Станилов прикани страната да отделя най-малко 1% от бюджета си за просвета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР