В началото на дебата Румен Радев каза, че неговите очаквания

...
В началото на дебата Румен Радев каза, че неговите очаквания
Коментари Харесай

Дебатът Радев-Герджиков

В началото на дебата Румен Радев сподели, че неговите упования са да обменят отзиви с проф. Герджиков по отношение на положението на страната, по какъв начин България да върви напред, какви са функционалностите на президента, а проф. Герджиков му отговори, че се кандидатира за този пост единствено и само, тъй като вижда страната ни разединена и счита, че единствено посредством обединяване можем да излезем от тежката рецесия, в която се намираме.

По тематиката „ Политика, здраве и цената на живота " Румен Радев прикани всички партии да намерят пътя на разговора, с цел да имаме постоянно държавно управление, като цената, с която това може да бъде реализирано би трябвало да бъде премерена. „ Аз не се занимавам с политическо инженерство ". Той похвали метода на Политическа партия да търсят първо единодушие към политики, а по-късно да показват министри. „ Ако реша да сътворявам партия, аз ще застана начело. Винаги съм давал персонален образец и не ми е присъщо да изблъсквам друга персона ", изясни Радев. На въпрос дали го тормозят заканите, които Движение за права и свободи насочат към него - че няма да позволен да бъде избран отново за президент, Радев отговори с „ не ". „ Моят избирателен резултат зависи от свободната воля на всеки жител. Българските жители не са крепостни, те имат разсъдък. "

Проф. Герджиков му отговори, че има вяра, че ще има постоянно държавно управление и работещ парламент. „ Бих предложил на партиите да се опитат да намерят общите неща, а не да търсят разединителните линии ". Запитан дали се припознава в профила на подсилен от Движение за права и свободи претендент, проф. Герджиков отговори, че думата обединител не произлиза от него, а от Конституцията. „ Нека забележим какво включва този профил - обединител на нацията, стожер на Конституцията, лице на страната пред света, господин Радев, вие припознавате ли се в този профил ", попита Герджиков.

Радев нападна Герджиков, че утвърждава дейностите на прокуратурата, което било изненада за него.
Президентът не е политически безпристрастен. Той има право и е задължен да има мнение, политическа оценки и зявления, каквито правех. В миг на рецесия президентът би трябвало да вземе отношение. В тъкмо подобен сериозен миг, в който жителите излязоха на улицата, тъй като виждаха, че са застрашени базови полезности, разяснява Радев.

Не знам за какво говорите за българите, би трябвало да сте президент на всички български жители, отвърна го Герджиков. И подсети на Радев, че когато приказва за дейностите на прокуратурата предишното лято, би трябвало да види какво прави Бойко Рашков през днешния ден. Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има хора, които купуват и продават гласове, описа Герджиков. И разгласи, че Рашков е шеф щаб на Радев.
Рашков не ми е шеф щаб, назначен е за министър. Министерство на вътрешните работи работи единствено и само по сигнали. Ако получи сигнали - не може да го остави без последици. Това, че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като принуда, си е за тяхна сметка, отвърна Радев.

Слезте от облаците, обиколете страната и питайте хората какво се случва, отвърна му Герджиков.
Отдавна обикалям, стъпил съм крепко на земята. Хората всеобщо утвърждават и благодарят, че са престанали да ги мачкат, отвърна Радев.

По тематиката Президентска република

" Трябва да обмислим дали изобщо е нужна смяна в конституцията. Един план би трябвало да съдържа незабавни промени в правосъдната система. Плашещо е, че Радев има подготвен план, а не желае да го покаже. Сякаш ще повлияе на изборния резултат. Покажете го, господин Радев, с цел да разберем дали не променяте парламентарната република в президентски режим ", сподели Герджиков по тематиката нужна ли е нова конституция.

Отговорът на Радев стартира с обвиняване, че планът на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание е бил написан за една нощ.
" Моят план е на огромен екип от хора, част от академичната общественост в СУ също взе участие. Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Той уголемява гражданските права - дава достъп до конституционно правораздаване, да вземат участие в законодателния развой, разширение на ролята и пълномощията на локалната власт и несъмнено правосъдна промяна ", изясни Румен Радев.

Той обаче не можел да си разреши да внесе план за смяна в конституцията в нестабилен парламент.
" Въвеждането на президентска република е рисково. Би могло да се намерения за по-големи пълномощия на президента, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му ", сподели от своя страна Анастас Герджиков.
Според него главната причина за промени в главния закон би трябвало да е постигането на господство на правото, само че то можело да бъде реализирано и през законови промени.

" Искам да видя плана на господин Радев, с цел да го обсъдим, а не да се заяждам. За мен най-важното е да приказваме за правила и правила, а не да се вторачваме в тримата огромни в правосъдната система ", обясни той тезата си.
Проблемите в прокуратурата се персонализират, безапелационен бе Герджиков.

" По-важното е че с изключение на наказателни има и цивилен каузи и те са три пъти. Имаме и административните съдилища. Съдиите са най-важни - подборът и атестацията им би трябвало да се изпипват добре. Трябва да намерим промяна, която да утвърди върховенството на правото ", сподели претендентът за държавен глава.
" Неслучайно на митингите желаеха оставката на Иван Гешев ", отговори Радев на въпроса какъв е казусът в прокуратурата.

" Основният проблем е, че няма кой да проверява основния прокурор и той на процедура е закрепостен. Тези неща би трябвало да бъдат премислени и да им се откри решение. Политическите партии в новия парламент ще одобряват тази промяна, в случай че решат. Те би трябвало сами да схванат и проучват казуса и тогава ще решат дали ще одобряват предлагането на президента или ще го отхвърлят ", добави той.
" Личността на Гешев може да е противоречива, само че казусът е в разпоредбите ", отбрани своята теза обаче Герджиков.
Румен Радев пък изясни за какво не е върнал указа за назначение на основния прокурор, когато е можел, макар че подобен въпрос не му бе насочен.

" Понеже ме обвинихте, че не задържах указа за Гешев, аз този филм съм го играл. Петър Стоянов получава декрет за Бойко Рашков и дни по-късно този Висш съдебен съвет престава да съществува. След това Стоянов връща указа на новия съвет и приема предлагането на новия. Същото направих аз, когато се избираше ръководител на Върховен административен съд ", изясни Радев.

За започване на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз

Герджиков изясни, че не приема подмяната на позицията, че България желае да се съблюдава контракта с РСМ, да се откажем от това в името на друго - да се признае българско малцинство в РСМ, стопански въпроси. Комисията не е историческа, нейната цел не е да рови в историята и да дели някой цар, а да не позволява в учебниците в РСМ да се споделят лъжи, които насъскват хората против българите.
Всичко това ми се костват малко притеснително, разяснява Герджиков и изясни, че би трябвало да настояваме за съблюдаване на контракта.

В глава 35 няма залегнали условия да се съблюдават човешките права, касаещи македонските българи, изясни Радев. Той подсети позицията си и показа, че е изумен, че се популяризират лъжи, че ще допусне компромис преди ясни и необратими гаранции за страната ни.
България не може да каже " да " преди да се приключи нарушаването на човешките права в РСМ, да се изкорени езикът на омразата, безапелационен бе Радев.

Приветствам вашата позиция и единствено това да е изгодата от този спор, има изгода, отвърна Герждиков.

За опазването на здравето и коронакризата

И двамата претенденти - Радев и Герджиков, оповестиха, че са имунизирани.

Запитан дали не е трябвало да свика КСНС пза коронакризата, Радев изясни, че решенията към този момент се взеха, те са в ход, служебното държавно управление ги извършва. Той цитира данни на Ройтерс, че от през днешния ден България е преди всичко по спад по инфектирани. Притеснителното е, че броят на умрелите от коронавирус е правопропорционален на неимунизираните, добави той.

Кризата е доста тежка и трябваше да се вземат ограничения по-рано, подлага на критика обаче проф. Герджиков. Той подлага на критика, че лекарите на първа линия не получават парите, които заслужават.

Въвеждането на зеления документ беше метод на насила да накараме хората да се имунизират, разгласи Герджиков и добави, че не харесва принудата. След което прикани да се помогне на здравната система.
КСНС по закон би трябвало да се привиква на всеки 3 месеца. Той служи за това да се вземат решение рецесиите, подлага на критика Герджиков. И изясни на Радев, че там е можело да повика специалисти, които да предложат най-хубавите решения за рецесията.

Предишното държавно управление не съблюдава нито едно решение на КСНС - нямаше смисъл да компрометираме този орган, изясни Радев за какво не беше свиквал съвета повече от година и половина. Той добави, че парите на медицинските експерти са увеличени, лечебните заведения имат лекарства, обезпечен е О2. Да, тежка е рецесията, само че това е доста по-тежка вълна, добави той.

Затова ви споделих да слезете от облаците - това, което споделям, го знам от хора, свързани с лечебните заведения - шефове, лекари - нито има медикаменти, не са си получили парите, сподели още Герджиков. И описа, че сега един шеф на болничното заведение е подложен пред избора дали да остави ли болният да почине или да наруши Закон за обществените поръчки.

Най-важното е, че децата се връщат в учебно заведение. Лекарите са извънредно натоварени, само че най-важната задача беше да не остават хора без болнична помощ, сподели Радев.

Герджиков подлага на критика, че зеленият документ въздейства зле на стопанската система.

Зеленият документ даде късмет на стопанската система да живее. Другият вид беше цялостен локдаун, изясни Радев.

По тематиката стопанска система

Увеличението на цените на тока и растящата инфлация бяха икономическата тематика в дебата на двамата кандидати.

" Не би трябвало да спекулираме с инфлацията, има е на всички места по света. България не е изключение. Инфлацията е поради цените на горивата и силата. Какъв е вашият избавителен проект ", разяснява първи по тематиката Румен Радев.

" Още от януари стартира нарастването на цените, а през септември към този момент бе изцяло ясно. Тогава при актуализацията на бюджета можеше да се обезпечи запас за бизнеса. Ако не бяхте забавили проекта за възобновяване или бяхте поискали нотификация по-рано, можеше в този момент да се дават помощи на компаниите. Сега, в случай че съм компания, имам вид или да банкрутирам или да увелича цените за потребителите. Пълен провал е това. Българският бизнес умира сега ", нападна Радев и неговото служебно държавно управление проф. Герджиков.
" Правителството даде най-голямата отплата в Европа - 110 лева, а за дребните 140 лева Да тези пари трябваше да бъдат открити, само че да напомня, че в България има небогати хора и те си получиха парите още през септември - 50 млн. лева, януари ще получат още толкоз ", отвърна му Радев.

" Трябваше да осигурим задоволително електрическа енергия на пазара, да спрем износа, да осигурим помощта в точния момент. Тези пари, за които говорите, бизнесът не ги е получил. Бизнесът споделя, че след два месеца ще е банкрутирал. Битовите консуматори от 1 януари ще усетят цената на тока, само че към този момент усещат повдигането на самун, олио и другите артикули. Както изпуснахте нещата с Коронавирус, това става и в този момент. След три месеца ще забележим банкрутиралите предприятия и ще се хванем за главата ", продължи обаче офанзивата си Герджиков.

Парламентът се съпротивляваше на актуализацията, отбрани се Радев.
" Нито една страна в Европейски Съюз не е спряла своя експорт. България има остатък на елктричество.
Проблемът е в предходните ръководещи ", отвърна му Радев и изясни, че е необходим парламент за законови промени.

" Парламент няма, тъй като два пъти не се справихте да съставите държавно управление. Казахте че не желаете да сте инженер на държавно управление, само че вие направихте по този начин, че партиите да не се схванат и два пъти назначихте длъжностен кабинет ", отвърна му Герджиков.

Политиката на България към Русия

" Русия не може да ни е модел за развиване, само че не може да ни бъде и зложелател. Българите виждат Русия като избавител. Към Русия прибягват давещи си политици. В Съвета на Европейски Съюз тематиката е, че най-важното е да търсим разговор в тази усложнена обстановка. И Меркел и Макрон упорстваха за среща на върха с Русия. Байдън стартира да води разговор през главата на Европейски Съюз ", влезе в тематиката Радев.

" Преди чувах напълно други неща от вас господин Радев. Отношенията с Русия би трябвало да са прагматични. Имаме интерес да работим с Русия, както и с всяка друга с сходна стопанска система. Не чух обаче отговор на тематиката Крим. Моята позиция е, че Крим е украински и какъв байрак се вее няма значение. Това е анексирана територия ", още веднъж нападна проф. Герджиков.

" Важно е да има прагматизъм. Санкциите вследствие на Крим не дават резултат. Колко години нямаме смяна и резултат от тези наказания. Заради това и Европейски Съюз към този момент търси прагматични подходи по какъв начин да се решат тези проблеми. Германия прави големи вложения в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в битката с тероризма. А по отношение на Крим, сега Крим е съветски ", съобщи Румен Радев.

Санкциите против Русия могат да бъдат свалени единствено, в случай че са решени проблемите - от връщането на Крим до човешките права, отбрани своята позиция пък Герджиков.

" Човешките права и свободата са най-важни ", безапелационен бе десният претендент за президент.
" Преди да спасяваме демокрацията в други страни, да погледнем българската, която е на командно дишане ", опита се да върне дебата на българска територия Радев.

Относно шпионския скандал с Русия

Това е извънредно комплициран и значим проблем. Но би трябвало да се зададем въпроса за какво бе пробита системата за достъп до класифицирана информация на 5 чиновници, изясни Радев. И той запита, когато се приказва за цивилен права, какво е било направено за гражданските права и отбраната от страна на страната на Емилиян Гебрев и неговите близки преди време.

Не би трябвало да се подценяват хибридните закани, разяснява проф. Герджиков. Той описа, че има огромно почитание и благосклонност към съветската просвета, само че това не означавало, че страната ни би трябвало да търпи сходно отношение.

Намесва ли се Съединени американски щати във вътрешните работи на България

Съединени американски щати не се месят, само че като мощна страна имат своите ползи. Отнасям се с схващане към това. Затова в връзките ни с огромните сили би трябвало да отстояваме националният си интерес и достолепие, и то с гръбнак, разяснява Герджиков.

По мотив глобите по закона " Магнитски ", наложени на българи, Герджиков изясни: Всички сигнали, пристигнали извън, са срам за нас - би трябвало сами да си хващаме проблемите и да си ги решаваме. Трябва да намерим метод да си решаваме сами проблемите с корупцията.

Радев пък описа, че по време на видеоконферентна връзка с президентите от формата Г9, когато всички коментирали, че проблемите на нашия район са свързани с хибридните офанзиви от Русия, Байдън декларирал, че казусът ни е корупцията.

Приветствам Магнитски - това беше съдбоносен акт за българската народна власт. И един апел към Европейски Съюз най-накрая да огледа съществено на тези проблеми. Силен политически акт, който ще има огромни последствия, разяснява Радев.

Радвам се, че сме на едно мнение и против корупцията, добави Герджиков.

За единението

Аз съм този, който заприказва за обединяване към дела, визия и народен блян. Тогава всички ми се присмиваха, а по-късно всички се представяха като такива, в този момент вас Илияна Йотова ви назовава обединител на нацията, разяснява Герджиков.

Това е пътят и това е моят основен укор - очаквайки президентските избори, вие на два пъти провокирахте политическата рецесия и разделянето, добави професорът.

Явно не следите вести - от началото на мандата си приказвам за обединяване, само че против правила, против мафията, против шкафчетата, отвърна Радев.

По въпроса с бежанците

Не можем да не одобряваме никакви бежанци, тъй като това са хора в неволя, разяснява Герджиков. Проблемът е, че около бежанците идват мигрантите, там постоянно става дума за трафик на хора. Затова би трябвало да се стопира този поток, трябват положителни връзки с Турция, добави той.

Не виждам по какъв начин ще постигнете това, откакто Рашков е насъскал хората против турското посолство с подправени вести, всичко това е фалшив, обърна се Герджиков към Радев.

България е страна на първа линия и като такава не може да одобри бежанци, тъй като рискът за нас е доста по-голям, през нас минава потокът и си имаме задоволително бежанци, разяснява Радев. Той подсети позицията си, че би трябвало действен проект, с който да бъдат ангажирани всички страни в Европейски Съюз, да охраняваме дружно границите.

За самолетите

Спорът сред Радев и Герджиков бе дали цената ще е по-ниска или по-висока.

Превъоръжението на армията е комплициран развой. За тези нови 8 изтребители е изпратено питане, само че Народното събрание ще реши какво ще се прави, изясни Радев.

Необходими са още 8 самолета. Когато споделих, че цената ще е по-ниска, ми се присмяха, разяснява Герджиков. Според него въпросът бил какъв аероплан трябвало да бъде предпочетен - тъй като има доста съветска техника, която би трябвало да бъде поддържана.

Радев изясни, че за МИГ е можело да се направи като в Полша.
Наложих несъгласие поради цената за Ф16 - тъй като държавното управление подходи безконтролно - цената бе извънредно незадоволителна. И в този момент вторият транш ще бъде на по-висока цена, тъй като тези параметри би трябвало да бъдат изпълнени, разяснява Радев.

Разбирам носталгията ви към съветските самолети, и аз имах Москвич, с който не желаех да се разделя, разяснява Герджиков.

По въпроса за Черно море

" Ние сме членове на Европейски Съюз и НАТО и имаме евроатлантическа ориентировка. Не можем непрестанно да бягаме от отговорностите си. Дали ще има натовски военноморски бази в Черно море, е въпрос на бъдещето, само че ние би трябвало да сме внимателни ", разяснява Герджиков тематиката за разширение наличието на НАТО в Черно море.

" Черно море става пресечна точка и не би трябвало да позволяваме свръхмилитаризация. Заради това упорствам за възвръщане на разговора и деескалация. В Черно море непрестанно се организират учения и едно нехайство, една човешка неточност може да се окажат рискови ", приключи Радев тематиката за външната политика и сигурността.

Демографската рецесия

" Има доста разновидности да излезем от демографската рецесия - стимулиране на раждаемостта, положителни условия в учебно заведение, положителни работни места, с цел да не бягат хората в чужбина, лабораториите, които към този момент връщат най-големите ни откриватели. Но живеем в страна, която не харесваме, по какъв начин да убедим другите да се върнат. Какво ще вършим в армията, в случай че осигурим цялото съоръжение, в случай че не подтикваме хората и не ги образоваме по какъв начин ще стане тази работа ", стартира тематиката проф. Герджиков. Последните му думи дадоха мотив на Радев да го нападна.

" Хората са най-важни във въоръжените сили. Хората от вашия щаб в същото показват този конфликт като конфликт на интелектуалец против човек, който издава и извършва заповеди. Да приемем че станете главнокомандващ, ще се отречете ли от думите, че това са хора, които единствено отдават или извършват заповеди ", запита го Румен Радев без да приказва по тематиката демографска рецесия.

" Винаги съм ги уважавал. Ако някой от моя щаб е споделил такова нещо, той не е прав. Както вашите не бяха прави да популяризират подправени вести и както Бойко Рашков го прави през днешния ден ", отвърна Герджиков.
Втора част от полемиката е с директни въпроси на претендентите за президент един към различен. Първи стартира Герджиков.

" Вие или някой от държавното управление поемал ли е периоди за затваряне на Марица-Изток ", попита той Радев.

" Има, несъмнено в проекта за възобновяване. 2038-2040 година е индикативната дата. Марица-Изток би трябвало да се употребява за нови технологии - зелен водород, слънчеви технологии и за запазване на сила. Планът за енергетика на предходното държавно управление даде към този момент междинни дати за затваряне в 2025 година, до 2030 г още един мегават. Предишното държавно управление обрече нашата енергетика. То капитулира пред Брюксел. То одобри проекта за 55% понижаване на излъчванията и това подлага въглищната енергетика на огромно тестване ", отговори Радев.
Следващият въпрос на настоящия президент към кандидата нажежи ситуацията. Като Румен Радев включи в питането си някогашния министър председател Бойко Борисов и излезлите фотоси от неговата спалня.

" Това че прокуратурата забатачи следствието за къщата в Барселона и шкафчетата ли е повода да защитавате прокуратурата ", запита Румен Радев Герджиков.

" През цялото време водехте акция против мен. Шкафчетата не са мои, само че неуспехите са точно ваши. Трябваше да кажете какво сте постигнали за 5 години, само че не можахте. Непрекъснато пробвате да ме прикачите за Бойко Борисов, към който имате фиксация очевидно. Аз поддържам всички български институции. Не познавам основния прокурор и не ме интересува, в случай че не си прави работата дано бъде заменен. Приписвате ми грехове, хипотетични, на други хора ", отвърна остро Герджиков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР