В началото на честването знамето на България до паметника на

...
В началото на честването знамето на България до паметника на
Коментари Харесай

Созопол почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски

В началото на честването знамето на България до паметника на Левски беше спуснато в символ на тъга към загубата

Созопол отдаде през днешния ден респект на Васил Левски в деня, в който означаваме 151 години от обесването му. Честването пред паметника на Дякона стартира с рецитал на учениците от СУ “Св.Св. Кирил и Методий “ с началник Филка Янчева.  Децата рецитираха стихове за Левски пред събралото се голям брой.

Присъстваха кметът Тихомир Янакиев, зам.-председателят на Общинския съвет Димитринка Господинова, общински съветници, представители на партии, неправителствени организации, общински чиновници и доста жители.

Ритуалът беше воден от Мария Вълчева, шеф на отдел " КИДВО " в община Созопол.

„ 151 години ни разделят от оня февруарски ден на далечната 1873 година, когато в покрайнините на тогавашна София, под виковете и ругатните на събраната по заповед на Мазхар паша навалица, геният на националната ни гражданска война Васил Иванов Кунчев одобри причастието си от поп Тодор с думите „ Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството ”, след което беше обесен от своите палачи. Денят, в който Дякона увисва на бесилото, е измежду дребното дати в националния ни исторически календар, които ни сплотяват и които ни дават съображение освен да си напомним последните мигове от живота на Васил Левски, само че и да погледнем към самите себе си, с цел да осмислим извървения до момента от народа ни път, с цел да потърсим ориентир за това, което сме постигнали или пропуснали.

На 19 февруари България губи един от най-великите си синове Васил Иванов Кунчев – Левски. Превърнал се в блян за българския народ, той черпи сили и ентусиазъм от голямата си обич към България и фантазията да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име вечно ще остане знак на непобедимия български дух и подготвеност за всеотдайност. Днес ние имаме достойнството, гордостта и моралното обвързване, споменавайки името му, да се обърнем към идните генерации с вярата за постоянно предпазване на концепциите на безсмъртния Апостол на свободата. “

ВГ “Созополски гласчета “ с началник Бояна Кръстева, изпълниха  песни за Апостола.

Венци и цветя бяха положени от всички присъстващи.
 Всички присъстващи сведоха чела пред паметта на Апостола на свободата
Кметът Тихомир Янакиев се обърна към съгражданите си с думите:

„ Изминаха 151 години от деня, в който Левски произнесе последните си думи – „ Всичко, каквото съм сторил, съм го сторил за Отечеството си “.  Днес ние не означаваме неговата крах, а честваме неговото величие.

Защото Левски живее във всички нас – в сърцата ни и в усмивките на нашите деца.  Поклон пред паметта на героя! “

Всички присъстващи сведоха чела пред паметта на Апостола  на свободата.

В началото на честването знамето на България до паметника на Левски беше спуснато в символ на тъга към загубата отпреди 151 години.

В края на церемонията младежи го издигнаха над площада, с цел да заявят безсмъртието на героя.

Точно в 12.00 часа в киносалона на читалище „ Отец Паисий “ децата от СУ „ Св.Св. Кирил и Методий “, кметът Тихомир Янакиев,  общински съветници, представители на Неправителствени организации, възпитаници, родители и жители рецитираха дружно с деца от цяла България стихотворението „ Обесването на Васил Левски “ от Христо Ботев. Така созополското учебно заведение се включи в народен план за честването на годишнината от гибелта на Апостола.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР