В началото на август започва дългоочакваният ремонт на православния храм

...
В началото на август започва дългоочакваният ремонт на православния храм
Коментари Харесай

Започва спешен ремонт на 120-годишната църква в боляровското село Воден

В началото на август стартира дълго чаканият ремонт на православния храм в село Воден, заяви на брифинг кметът на община Болярово Христо Христов.

Осигурени са средствата за незабавния ремонт на покрива. Събрани са 18 000 лв. от дарения, а от общинския бюджет са отпуснати 30 000 лв..

Църквата е с неповторима архитектура, само че за жалост се разрушава. Най-критично е положението на камбанарията и покрива. Течове са почнали да проникват в зидовете и да повреждат стенописите. Покривът е в доста неприятно положение, в случай че не се направи - не знам дали идната зима няма да има по-лоши последствия, разяснява Христов. За ремонта на храма, който е монумент на културата с локално значение, се чакат и средства от Сливенската митрополия, добави кметът, представен от Българска телеграфна агенция.

Църквата " Св. Великомъченик Георги " в с. Воден е издигната през 1902 година на мястото на опожарения по време на Руско-турската война храм. Колоните на черковните зидове са построени от синьо-зелени камъни, пренесени с каруци за една нощ от Лозенград. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР