В началото на април 11-годишният син на Диляна се върнал

...
В началото на април 11-годишният син на Диляна се върнал
Коментари Харесай

Кой и къде може да получи безплатен тест за коклюш

В началото на април 11-годишният наследник на Диляна се върнал от екскурзия с нетипична кашлица. Педиатърът го прегледал и предписал терапия, само че два дни по-късно резултат нямало. При повторния обзор лекарят назначил тест за коклюш, оповестява Българска национална телевизия.

 

" Бях уверена, че откакто е имузиран даже и да е това ще протече по-лесно. Изследването ми беше към 90 лв., само че нямах различен избор, тъй като за мен беше значимо да го изключим или приемем че е това ", съобщи Диляна Христова.

 

Тестът се оказал позитивен. И след карантината и лечението с антибиотици детето продължава да кашля.

 

" Някак си все едно като някакъв екот, който излиза от трахеята. Тя не става влажна. Тя и до ден сегашен не е станала. Честотата на тези кашлични рефлекси са извънредно рядко и ме успокояват, че до някакъв интервал във времето напълно ще отшумят и ще спре внезапно ", добави Диляна Христова.

Безплатни проби за коклюш на деца до 5 години за момента се вършат единствено в столичната здравна ревизия и в центъра по заразни и паразитни заболявания при избрани условия.

 

" Трябва да е по преценка на доктор - инфекционист или в болничното заведение лекуващият доктор да мине през РЗИ и РЗИ да ни донесе пробите ", добави Виктория Лефтерова, завеждащ отдел " Микробиология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

 

" Този механизъм още не съм го пробвала -лично на ен ми се коства много муден ", разясни доктор Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

 

Безплатните проби в Центъра по заразни и паразитни заболявания са към 200. До момента са изразходвани към 30 от тях. Лекари се надяват, че както при епидемията от коронавирус ще могат да издават посоки за проби за коклюш.

 

 

" Повече разпитване, има си показания. Ако е до 5 години, неимунзирано, в случай че има клинична картина за коклюш, тогава ще се изпрати ", разяснява доктор Гинка Даскалова, педиатър от Русе.

 

" Попадайки пациента при нас ние да имаме опция да го изпратим в най-близката до него лаборатория, където пробата да му бъде финансиран. И най-удобният за мен механизъм е, в случай че се включи НЗОК ", сподели още доктор Деница Даскалова.

 

Здравните управляващи обаче за момента не плануват това да се случи.

 

" В доста от случаите, в случай че лекарят реши или няма задоволително данни, а родителят желае въпреки всичко да изследва детето си, с цел да е спокоен - частните лаборатории, доколкото ми е известно, работят сносно. Могат да създадат диагностиката против възнаграждение ", съобщи доктор Галя Кондева, длъжностен министър на опазването на здравето.

 

" Според мен би трябвало страната да поеме тестванията. Цената - 100 лв., не знам дали хората могат да си го разрешат ", добави Найден Иванов.

 

" Надявам се в границите на с;следващата седмица да бъдат преодолени. Повечето от фирмите снабдители са приели драговолно задачата незабавно да обезпечат проби ", сподели още доктор Недялко Калъчев. шеф на лаборатория.

 

От Центъра по заразни и паразитни заболявания изясняват, че с цел да е прецизен резултатът от теста за коклюш се прави заран без пациентът да е закусвал или да е пил вода.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР