В началото на 2023 г. доклад с анализ на данни

...
В началото на 2023 г. доклад с анализ на данни
Коментари Харесай

Училище от бъдещето. Деца създадоха плаващия дом Blue Nomad

В началото на 2023 година отчет с разбор на данни за 17 хиляди деца, събирани 10 пъти от 1958 година до наши дни, сподели, че за това какво децата реализират в живота има значение и какъв брой огромни са фантазиите им. Те са също толкоз значими, в случай че не и повече, от коефициента на просветеност или социално-икономическия профил на фамилията.   Създаденият от възпитаници план Blue Nomad изцяло се вписва в концепцията, че би трябвало да сътворяваме среда, която кара децата да се целят високо, а не просто да изкарват шестици, наизустявайки няколко цитата от Дон Кихот.   Докато международното население нараства и климатичната рецесия се утежнява, намирането на сигурни и налични жилища става все по-трудно. Как може да бъде решен този проблем?    Това е заданието, което получават възпитаници на възраст от 6 до 18 години в швейцарското частно учебно заведение Institut auf dem Rosenberg.    Резултатът в последна сметка е плаващият дом Blue Nomad като бъдеща жилищна опция, изключително в случаи на естествени или породени от индивида рецесии.   Прототипи на океанските местообитания, проектирани от учениците благодарение на инженерни специалисти, ще бъдат показани за първи път това лято.    Institut auf dem Rosenberg   Заданието е типично за Institut auf dem Rosenberg – влиятелно учебно заведение в Санкт Гален, Швейцария, учредено през 1889 година През годините то се приспособява към модерната ера с непрестанно изменяща се стратегия, а през днешния ден се концентрира върху образователни предмети, които имат за цел да включат човешката стойност в свят, доминиран от технологии, роботика и AI.   „ Това, което се преподава в обичайните учебни заведения, е скучно “, споделя за Fast Company Бернхард Гадеман, шеф на учебното заведение, добавяйки, че ученето наизуст единствено за полагане на изпити не е дейно в наши дни, „ тъй като всяка машина ще може да прави това по-добре от човешките същества. "

В продължение на шест месеца възпитаници от цялото учебно заведение се събират, с цел да основат визия за Blue Nomad. На учениците са дадени гледни точки към плана, подобаващи за възрастта им и отговарящи на техните ползи – от инженерство до филантропични науки. Някои учат исторически прецеденти, въодушевени от сходни полинезийски номадски структури. Други се концентрират върху физиката на системата. Трети върху интериорния дизайн.    Всички те си сътрудничат в основаването на Blue Nomad. Къщата е направена от тъкани от ленени нишки, плюс други устойчиви материали като плочки от водорасли (по създание дребни саксии, цялостни с водорасли, които могат да всмукват въглероден диоксид и да създават кислород) и коркови стени за изолираност и огнеустойчивост. Той е затрупан с 48 огромни слънчеви панела, които обезпечават сила за задвижване, електричество и произвеждане на храна. 
Blue Nomad побира двама души и двама посетители, само че е модулен, тъй че голям брой единици могат да бъдат слети дружно, с цел да основат споделени жилищни пространства, с капацитет за създаване на плаващо село или град.

Идеята стъпва на това, че 70% от света е вода, осигуряваща голяма платформа за спомагателни жилища, в случай че земята стане пренаселена или непоправимо повредена от климатичните рецесии. В случай на естествени или породени от индивида бедствия, убежищата могат да бъдат доставени бързо и дейно по вода; с размери към 7 на 5 метра, те са задоволително тесни, с цел да преминат през постоянно срещаните в европейските водни пътища канали.    Училището постоянно работи с специалисти от промишлеността: от разработчикът на роботи Boston Dynamics до архитекта Норман Фостър. Този път учениците са подкрепени от датска организация за софтуерен дизайн SAGA Space Architects.    Училището преди този момент е работило със SAGA за своя Space Habitat - 3D отпечатана конструкция с височина 8 метра, която ще подслони двама души и ще се побере в ракетата Starship на SpaceX. Компанията даде 3D сканиране на изображения и AI, с цел да помогне за генерирането на оферти за дизайн.   Екипът построява действителния първообраз на Blue Nomad в мащаб и той ще бъде показан на две събития това лято: Лондонското биенале на дизайна през юни и Monte Carlo Energy Boat Challenge през юли. Целта е да се обезпечи финансиране за по-нататъшно развиване на домовете. „ В последна сметка постоянно се стремим да създадем допустимо съществуването на плановете в действителния живот “, споделя Гадеман.    Institut auf dem Rosenberg   Когато създадат прототипа, учениците ще обзаведат интериора, за да обезпечат плътно, само че удобно местообитание, включващо място за две двойни кревати на два етажа, външен двор с места за сядане, баня с тръбопровод и кухня със общоприети уреди плюс система за пречистване на водата и аеропонна система за развъждане на зеленчуци.    Ще има интелигентни светодиоди, вградени в тавана, и кормилен блок с цифрова навигация. Училището отхвърли да показа разноските за създаване на прототипа.   Плановете в края на 2024 година Blue Nomad да се насочи на първото си корабоплаване: двумесечно пътешестване през 3000 километра в Северно море, което ще изисква един мегават слънчева сила (достатъчно за зареждане на 750 домове наведнъж). За страдание на най-смелите възпитаници, те няма да бъдат поканени да тестват продукта си. По-скоро „ лудите момчета от SAGA “, по думите на шефа,  ще са тези, които ще ръководят за първи път плаващия дом в намерено море.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР