В началото на 2022 година Международната автомобилна федерация (ФИА) направи

...
В началото на 2022 година Международната автомобилна федерация (ФИА) направи
Коментари Харесай

Щайнер иска по-голямо постоянство от рейс контрола през 2023 година

В началото на 2022 година Международната автомобилна федерация (ФИА) направи няколко промени в автобус контрола на Формула 1, в отговор на полемиките от Гран При на Абу Даби през 2021. Една от огромните промени бе заменянето на Майкъл Маси с Нилс Витих и Едурардо Фрейташ, които си поделяхме позицията на спортен шеф в хода на сезон 2022.

Дори и тези промени обаче не предотвратиха съществуването на противоречиви моменти в хода на 2022 година. Сред тях бяха потреблението на черния байрак с оранжев диск (механична щета по колата), спазването на границите на трасето, само че най-коментираният миг бе от Гран При на Япония, когато на пистата се появи кран след случая на Карлос Сайнц в първата обиколка.
 ФИА завърши следствието на случая с трактора от Гран При на Япония ФИА завърши следствието на случая с трактора от Гран При на Япония
След случилото се на „ Сузука “ от ФИА прекратиха ротацията на автобус шефовете в останалите четири кръга, в които единствено Витих ръководеше надпреварите. Намеренията на ФИА са през 2023 година още веднъж да има най-малко двама спортни шефове, най-малко това съобщи президентът на централата Мохамед бин Сулайем по-рано този месец.
 Нови автобус шефове във Формула 1? Нови автобус шефове във Формула 1?
Едно от желанията на тимовете във Формула 1 е през 2023 година да има по-голяма неизменност в решенията на автобус контрола, без значение от това кой е спортен шеф.
 От Хаас не са удовлетворени от решенията на ФИА От Хаас не са удовлетворени от решенията на ФИА
„ Има още какво да се свърши, най-малко съгласно мен – сподели ръководителят на Хаас Гюнтер Щайнер в края на предишния сезон. – Определено в този момент не всичко е както би трябвало. Аз мисля, че в автобус контрола има какво да се усъвършенства. Видяхме в последните надпревари през 2022, че имаше решения, които съгласно мен би трябвало да се дискутират. “

През предишния сезон тимът на Хаас и по-специално Кевин Магнусен получиха цели три пъти черния байрак с оранжев диск поради отчупени детайли по предното крило. Това принуди датския водач да направи наложително прекъсване в бокса от позиции в точките в Канада, Унгария и Сингапур.

В Съединени американски щати обаче Фернандо Алонсо бе оставен да се състезава с много по-счупена кола, след зверския случай с Ланс Строл на противоположната права, което докара и до митинг от страна на Хаас против легалността на болида на Алпин. Първоначално той бе почетен и Алонсо бе осъден с 30 секунди, само че в следствие решението бе преразгледано и анулирано, тъй като митингът бе подаден след приключването на крайния период за това.
 ФИА върна на Алонсо 7-то място от Съединени американски щати ФИА върна на Алонсо 7-то място от Съединени американски щати
„ Определено бяхме наранени неприятно от черния байрак с оранжев диск, тези решения бяха нелогични. Не би трябвало да е по този начин. Ние бяхме осъдени, след което те трансформираха разпоредбите. Никой различен не беше осъден по този метод, тъй като трансформираха разпоредбите.

„ Нашият митинг в Остин беше изработен тъй като искахме да покажем, че в системата на ФИА има проблеми и тя не е идентична за всички. Аз мисля, че автобус контролът можеше да се оправи по-добре “, изясни още Щайнер.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР