"В началото на 2018 г. световната икономика работеше на пълни

...
"В началото на 2018 г. световната икономика работеше на пълни
Коментари Харесай

Светът запада, ние се ускоряваме

"В началото на 2018 година международната стопанска система работеше на цялостни обороти, само че в последвалите месеци изгуби скорост и в идната година пътуването може да се окаже още по-неприятно ", споделя в формалното известие Кристалина Георгиева - основният изпълнителен шеф на Световната банка, която от 1 февруари краткотрайно ще оглави институцията.

Новият отчет е озаглавен "Смрачаващи се висини " и съдържа предизвестия за идно така наречен меко приземяване на международната стопанска система, за което първите ясни сигнали са се появили към средата на предходната година.

След като се получи известно закъснение през 2018 година, която приключи с действителен годишен растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.5%, прогнозите са процесът на икономическа агресия да усили скоростта си до 3.9% през 2019 година, Това са изводите на икономическия екип на "УниКредит Булбанк " от последния му тримесечен разбор за стопанската система на ЦИЕ.

"Ако тази прогноза се материализира, 2019 година ще се окаже шестата поредна година на напредък, което ще маркира втория най-продължителен интервал на агресия в най-новата стопанска история на страната ", считат анализаторите.

Тази прогноза значително се разграничава от други такива преценки. Например Световната банка предвижда растежът на стопанската система у нас да се забави до 3.1% през тази година. Преди година обаче тя очакваше напредък от 3.6 %. Но оптимизмът е поолекнал - през 2020 година стопанската система на страната ще се забави до растеж от 2.8%, сочат настоящите прогнози на специалистите от Световната банка.
<!--[if-->

Анализаторите от "УниКредит Булбанк " показват като причина за възходящото ни развиване намаляването на въздействието от краткотрайни фактори, които забавят растежа през 2018 година. Тези фактори са тежкият спад на износа на артикули за Турция, по-високите цени на енергийните първични материали и най-много по-слабата от предстоящата годишна продукция на някои селскостопански култури вследствие на засушаването през лятото на 2018 година.

"Освен понижаване на въздействието на тези фактори растежът през 2019 година ще бъде подсилен от умерена фискална агресия в композиция с известно повишаване както на частните, по този начин и на обществените вложения ", допълват от екип стопански изследвания на "УниКредит Булбанк ".

В разбора се показва още, че плануваните в бюджета тласъци се чака да подкрепят растежа през 2019, преди фискалната политика да се трансформира в неутрална по отношение на растежа през 2020 година. Сред плануваните за 2019 година ограничения с най-силен подтикващ резултат във връзка с вътрешното търсене се чака да бъдат увеличението на разноските за инфраструктурно строителство и увеличението на заплатите в обществения бранш.

"Очакваме бавното осъществяване на инфраструктурните планове от предходните няколко години, в това число и тези, финансирани със средства от Европейски Съюз, да стартира да се преодолява в хода на 2019 година ", допълват от икономическия екип на "УниКредит Булбанк ".

Песимистите от Световната банка понижиха упованията си за световния стопански напредък през тази година, като чакат забавянето да бъда поради напрежението в комерсиалните връзки и понижаване на интернационалната търговия. Финансовата институция планува растеж от 2.9% през 2019 година, откакто предходната прогноза беше за 3%, написа Financial Times.
Банката чака по-нисък растеж във водещите стопански системи по света. Американската стопанска система ще се забави от 2.9 на 2.5% в последната година преди изборната 2020 година, а китайската - от 6.5 на 6.2 %. С изчерпването на резултата от данъчната промяна на президента Доналд Тръмп през 2021 година растежът на стопанската система в Съединени американски щати ще е слязъл внезапно на 1.6%, т.е. съвсем половината от темпото, предстоящо за актуалната година. През същата година Китай се планува да пораства с 6%, което е положително движение, въпреки да е надалеч от междинния напредък от 10% годишно в интервала 1980-2010 година.

Очакванията за еврозоната са там да се повиши Брутният вътрешен продукт с 1.6% през тази година. През ноември Европейската централна банка разгласява годишната си есенна прогноза, съгласно която през 2018 година европейската стопанска система би трябвало да пораства с 1.9% и да се забави до 1.7% през 2020 година. Според Световната банка обаче спадовете ще бъдат по-резки и ще се случат още през тази година.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР