В началото на 2017 година правителството във Финландия стартира своята

...
В началото на 2017 година правителството във Финландия стартира своята
Коментари Харесай

Проработи ли експериментът на Финландия да дава по €560 безусловно на гражданите си?

В началото на 2017 година държавното управление във Финландия започва своята двугодишна стратегия за отпущането абсолютно на 560 евро месечно на 2000 инцидентно определени жители. Година по-късно публична информация за резултатите от самодейността няма, само че включените в програмата към този момент са построили своето мнение за резултата й върху живота им.

Властите в европейската страна обявиха, че въвеждането на категоричен базов приход ще облекчи обществената система, като ограничи бюрокрацията. Целта е да се тества дали тази политика ще се окаже по-гъвкава и ефикасна от съществуващите обществени стратегии.

" Очаква се, че с безусловния базов приход хората ще бъдат подтиквани да станат по-активни на пазара на труда и чакаме да разберем дали това в действителност ще бъде по този начин ", споделя представителят от държавната организация Kela Миска Симанайнен, който изследва резултата на плана.

Резултатите от изследването ще бъдат показани едвам откакто самодейността завърши през 2019 година. Дори преди оповестяването им обаче специалистите предвиждат, че Финландия ще се трансформира в пионер в революцията, обвързвана с безусловния базов приход.

 Финландия опитва с €560 категоричен базов приход
Финландия опитва с €560 категоричен базов приход

Предстои Народното събрание да утвърди пробното въвеждане на гражданска заплата

" Ние водим полемики по този въпрос от доста години, в действителност от няколко десетилетия даже ", показва Симанайнен пред CNBC.

Темата за гражданската заплата стана изключително известна през последните години с помощта на поддръжката на огромни имена в софтуерната сфера, като Илън Мъск и Марк Зукърбърг. Двамата неведнъж са коментирали, че базовият приход може да бъде от огромно значение за чиновниците, които губят работата си вследствие на автоматизацията.

Подкрепящите концепцията считат, че отпусканите от страната пари ще дадат по-голяма сигурност за хората, които желаят да се преквалифицират или да започват личен бизнес.

Основната цел на финландските управляващи е посредством безусловния базов приход да поддържат безработни хора, като изплащането на парите всеки месец да не бъде спирано и при положение, че бъдат наети.

" Главната концепция е базовият приход да размени компенсациите за безработица ", изяснява Симанайнен.

 Финландия дава абсолютно €560 на жители. Какво демонстрира опитът?
Финландия дава абсолютно €560 на жители. Какво демонстрира опитът?

Страната вкара програмата при започване на годината

Мика Русунен е измежду късметлиите, определени през предходната година да получават гражданска заплата. 16 месеца преди да бъде включен в програмата той е бил незает. След като е включен в програмата, той взема решение да стартира образование в областта на осведомителните технологии.

През предходната година Русунен получава работа в ИТ компания, само че все пак продължава да взема по 560 евро месечно по програмата.

" Преди да бъда нает от сегашния си шеф обмислях да основа своя компания и се веселя, че имам опция в действителност да го направя ", споделя той.

" Базовият приход предизвиква хората да работят, като са по-склонни да опитат на повърхностен работен ден или на по-ниска заплата. Мисля, че това е единствено в интерес на обществото ", споделя още Мика Русунен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР