В мотивите си, които са разписани в „дебела“ папка на

...
В мотивите си, които са разписани в „дебела“ папка на
Коментари Харесай

Безпрецедентно! Бойко Рашков поиска „главата“ на Гешев с „дебела“ папка мотиви до Янаки Стоилов /документ/

В претекстовете си, които са написани в „ дебела “ директория на 108 страници, Рашков показва доста аргументи за настояването си. Прави усещане, че всички са добре юридически подплатени. „ Налице са данни за закононарушения, неуважение и нарушение на презумпцията за непорочност, уронване престижа на правосъдната власт “, са трите стълба, само че които се базира вътрешния министър.

„ Бездействието на прокурорите в цялата страна, които могат да проверяват незаконно държание на основния прокурор, е основанието да се обърна към вас, господин министър. Вие сте представител на политическата власт, не зависите от основния прокурор и можете да предложите на Висш съдебен съвет да възбуди дисциплинарно произвеждане против него, на съображение обществено известните обстоятелства, които във всяка правова страна са задоволителни за освобождението му от служба “, се показва в документа на Рашков.

В него се акцентира още: „ Известно е, че прокурорите са подчинени на основния прокурор и в доста случаи тяхната йерархична взаимозависимост господства над свободата на волята им да упражняват пълномощията си по вътрешно разбиране. Това изяснява за какво, макар публичните упования, никой от тях не реагира против Иван Гешев, направил груби нарушавания на закона и европейските стандарти в региона на наказателния развой “.

Бойко Рашков продължава с възмущението си: С неприемливите си обществени изяви и дейности след встъпването си в служба, той /бел. ред. Иван Гешев/ урони престижа на правосъдната власт и президента, само че прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет зае пасивна позиция. Това слага въпроса дали нейните членове единствено видимо са на равнището на условията за висок професионализъм и нравствени качества. Същевременно основанията за търсене на отговорност от Иван Гешев са забележими освен за юристите “.

Министър Рашков акцентира и един доста значим факт: “Месеци наред, в това число и в този момент, протестиращи българи в страната и чужбина желаят оставката на Иван Гешев, което е невиждано в демократичното ни съвремие “.

Вътрешният министър прави сериозен разбор на практиката, наложена от Гешев, да се разгласяват данни от СРС-та по досъдебни производства. Дава за образец огласената връзка сред президента и главнокомандващия Военновъздушни сили ген. Ц. Стойков, диалозите сред предприемача Васил Божков и журналиста Огнян Стефанов, както и чат-комуникацията сред русенския бизнесмен Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов.

Според Рашков изнасянето на данни от СРС са ориентирани към политическото компрометиране на президента и на гражданските митинги против държавното управление на Борисов и против самия основен прокурор.

„ Етичните правила не разрешават обществени изказвания или мнения, посредством които се основава усещане за пристрастност и преднамереност, което Гешев знае, само че не съблюдава. Презумпцията за невиновност е детайл на справедливия углавен развой и е независимо право, с което Гешев не се преценява. Неговите изказвания и тези на представителя на Прокуратурата надвишават рамките на елементарното съобщаване и посредством тях се цели да се сътвори социална настройка за отговорно противоправно държание даже на лица, които нямат качеството на обвинен “, добавя Бойко Рашков.

Отделя се място и за нахлуването на прокуратурата в постройката на президетството за да се претърсят кабинетите на секретаря по правни въпроси и съветника на президента по сигурността. „ Служителите са арестувани обществено по реда на Министерство на вътрешните работи, а в следствие съдът дефинира тяхното задържане като незаконосъобразно. Това сложи прокуратурата в унизителна политическа обязаност и урони престижа и престижа на самостоятелния правосъден орган “, се показва още в документа до Янаки Стоилов.

Обръща се внимание и на обстоятелството, че Иван Гешев отхвърли да се яви два пъти в Екологичен потенциал пред Мониторинговата група за народна власт, съществени права и господство на закона. „ Той наруши правилото на самостоятелност, демонстрирайки неуважение на разделянето на управляващите. В изявление пред БНР от 23.07.2019 година разгласи, че не поддържа правилото за разделяне на управляващите на законодателна, изпълнителна и правосъдна и дефинира отстояващите това конституционно начало за „ десни екстремисти “.

Под въпрос се слагат професионалните качества на основния прокурор със следните забележки на вътрешния министър: „ В качеството си на магистрат Гешев е положил клетва да ползва тъкмо Конституцията и законите на Република България, само че държанието и обществените му прояви сочат противоположното. Той демонстрира променчивост при преценката и дейностите във връзка с публично значими, само че неизяснени проблеми и каузи, свързани с висшия ешалон на властта / “Ало, Ваньо “, къщата в Барселона, звукозаписите, в един от които се чува и неговото име, видеозаписът с кюлчетата злато и пачките евро и др/. По този мотив Рашков припомня и репликите на Гешев: „ нещо, което е супер нереално “, „ дребна детайлност “ за фотосите, евентуално са от някой, евентуално не са от някой “.

Бойко Рашков нападна Гешев за това, че делата към този момент не се разпределят на инцидентен принцип, а е въведен индивидуален избор на прокурор.

В документа са приложени известия на прокуратурата с публикуваните СРС-та, чатове и т. н. В поддръжка на тезите си, шефът на Министерство на вътрешните работи е присъединил в отчета си и изявления от родния и непознатия щемпел.

Част от документа на Бойко Рашков можете да видите
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР