В Москва текат приготовления за церемонията, на която днес ще

...
В Москва текат приготовления за церемонията, на която днес ще
Коментари Харесай

Москва готви церемония за анексията

В Москва текат мерки за церемонията, на която през днешния ден ще бъдат подписани укази за най-голямото военно анексиране в Европа след Втората международна война, написа през днешния ден лондонският „ Таймс “.

Президентът Путин ще сложи подписа си под документи, с които ще бъдат погълнати 15 на 100 от територията на Украйна с повърхност почти колкото Полша и с население към четири милиона.

След поредицата от небрежно проведени референдуми из окупираните елементи на Източна Украйна Кремъл заяви, че церемонията по сключване на споразуменията за приемане на четири украински области в състава на Руската федерация ще бъде през днешния ден в 15 часа.

А в среднощното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски изрази убеденост, че неговата страна ще си върне откраднатите земи, показва „ Таймс “.

„ Файненшъл таймс “ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще даде корав боен отговор на опитите на Русия да анексира нейни територии. „ Териториалната целокупност на Украйна ще бъде възобновена.

И нашата реакция на съветското признание на резултатите [на референдумите] ще бъде доста мощен “, сподели Зеленски в телефонен диалог с оттеглящия се италиански министър председател Марио Драги.

Изданието цитира и среднощното видеообръщение на Зеленски, в което приканва жителите на Русия и изключително тези от етническите малцинства в Кавказ и Сибир, които стачкуват против военната готовност, да се опълчат на Путин.

„ Гардиън “ напомня и оценката на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, че анексирането е „ рискова ескалация “ на спора в Украйна, която подлага на риск възможностите за мир в района.

По думите му това анексиране няма правна стойност и би трябвало да бъде наказано, а в случай че бъде осъществено, ще удължи „ трагичното влияние върху международната стопанска система “, изключително в разрастващите се страни, и ще затрудни опциите на Организация на обединените нации да доставя животоспасяваща помощ, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР