В Москва не разбират до каква степен Западът се е

...
В Москва не разбират до каква степен Западът се е
Коментари Харесай

Проф. Сланчев: Не вярвам, че Пригожин е независим, по-скоро за Путин е изгодно да си го държи

В Москва не схващат доколко Западът се е обединил и е решил, че Украйна ще завоюва. Това съобщи пред БНР проф. Бранислав Сланчев.

" Надявам се, че украински пробив ще покажа на руснаците, че не могат да задържат завоюваното и ще се наложат отстъпки. До момента те не са предложили никакви. Надяват се, че украинците не могат да ги избутат със мощ и Западът ще реши, че не може да се дават толкоз помощи, тъй като няма смисъл, и ще би трябвало да се реализиран съглашения. Но те си вършат погрешно преценката ".

Проф. Бранислав Сланчев разяснява протичащото се в Бахмут.

" Украинците охраняват Бахмут със силите, които имат, без да вкарват запасите, които готвят. Използват същата тактичност, която приложиха и предходната година, когато им трябваха 6 месеца, с цел да се приготвят за контраатака. Сега те чакаха да пристигна техника от Запад и хора, които се образоваха в западни страни.

Интересно е за какво Бахмут се оказа значим за руснаците и те се концентрираха там. Украинците ги накараха да се забавят доста. Тяхната зимна атака се провали като цяло. Украинците завоюваха време, с цел да се приготвят. Те не разрешиха на руснаците да се придвижат до по-големите градове в Донецка област. Бахмут беше просто тактическо закъснение. Въпреки че украинците отстъпват от самия град, може да се окаже, че руснаците изобщо няма да го вземат след 9 месеца обезверени опити ".

За проф. Сланчев е мъчно да дефинира очно каква роля играе Пригожин - началникът на “Вагнер “.

" Трудно е за поверие, че е изцяло самостоятелен. Според мен е надълбоко обвързван с Путин. Но той има доста съперници. На русия президент му е доста преференциално да си го държи. Докато му би трябвало, ще си остане, без значение какво приказва. Той не е опасност за Путин, а негов човек "

Проф. Сланчев обясни и смисъла на системите „ Пейтриът “.

" В Украйна има два типа. Те могат да смъкват балистични ракети. Преди няколко дни украинците смъкнаха един от „ Кинжалите “. Така потвърдиха огромните страхове на руснаците, че техните „ Кинжали “ не са толкоз положителни, колкото конструкторите са им казвали.

Руснаците желаеха да унищожат една от системите „ Пейтриът “. Такава масирана офанзива против тази система не е имало, само че е реализирана само дребна щета на един от съставените елементи. Противозащитната украинска отбрана надмина моите упования ".

Той не се ангажира с прогноза по кое време тъкмо може да стартира контраофанзивата на украинците. Но уточни, че половин година е реален период за подготовката й.

" През последните седмици те обработват фронтовата линия - удрят щабове и хранилища за оръжие. Много ще затруднят руснаците с по-далекобойните ракети. Ще им се наложи да изтеглят всичко по-надалече ".

Професорът изрази подозрение,че тази контраатака ще бъде от толкоз решаващо значение, колкото предвиждат редица анализатори.

" Има оптимистичен вид, при който украинците ще пробият фронта на няколко места, а руснаците ще се панират. Това се случи през предходната година, само че на доста изолирани и дребни сектори. Руснаците обаче имат запас от 200 хиляди души, с които да отбраняват окопите, които са изкопали, макар че не знае какъв брой готови са те.

Няма подозрение, че украинците ще пробият съветската защита на няколко места, въпросът е дали по-късно ще съумеят да задържат и разширят. Голямата цел е да покажат, че руснаците не могат със мощ да задържат завоюваните територии и е допустимо да бъдат изтласкани. Затова не е належащо да се реализират огромни победи. Трябва да чакаме по-скромни резултати и да се надяваме на по-нескромни. Да забележим дали са в положение да изтласкат руснаците ".

Няма метод да се подсигурява мир, в случай че Украйна няма някаква външна отбрана, означи още професорът.

" Централно разузнавателно управление на САЩ споделя, че на руснаците им трябват 5 – 10 години, с цел да се възстановят във военно отношение, в случай че войната завърши в този момент. Какъвто и да е изходът от нея, ще има самостоятелна Украйна и самостоятелна Русия. Много е евентуално Русия да не получи това, което желае. Украйна ще би трябвало да се пази от всевъзможен тип реваншизъм, който може да настъпи. Тя ще би трябвало да е член на някакъв предпазен съюз. Неизбежно е, че Украйна ще стане член на НАТО. Но в организацията сега има гласове, които не са подготвени да се съгласят, а нещата стават с консенсус.

Най-добрият вид е да се даде сигнал, че Западът няма да изостави Украйна. Руснаците би трябвало да си вършат сметките по друг метод ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР