В Москва бяха представени нови учебници по история за 10.

...
В Москва бяха представени нови учебници по история за 10.
Коментари Харесай

Руските ученици в 10. и 11. клас ще учат по нови учебници по история

В Москва бяха показани нови учебници по история за 10. и 11. клас. Одобрени от страната, написани за рекордно малко време и със основна смяна в наличието. С тях ще се работи от първи септември, а задачата, настояват управляващите, е да покажат на учениците същинските обстоятелства, най-много във връзка с актуалната история на Русия.

" Това е обединен държавен учебник по история. До огромна степен това е първият по рода си сходен учебник след разпадането на Съветския съюз ", сподели Владимир Мединский, президентски консултант.

Така Мединский, който е един от съавторите на учебниците, разказа новите пособия, написани за по-малко от 5 месеца. Те са в две елементи - едната е обща история на света, а другата, която е по-голяма и като размер, разказва историята на Русия. По думите на министъра на образованието Сергей Кравцов, значително е търсена синхронизацията и взаимните връзки - по какъв начин събитията в Русия са повлияли на международните процеси.

" Президентът доста пъти е казвал, че не може да се изкривява историческата памет, и е доста значимо в учебно заведение да се преподават справедливи обстоятелства ", сподели Кравцов.

Най-осезаема е смяната на наличието на разделите, които разказват последните десетилетия от историята на Русия. Според учебниците съветските бойци са " избавили мира " през 2014 година, при анексирането на Крим от Украйна, която неведнъж е избрана като " нацистка страна ". И още - главната цел на Запада е " дестабилизиране на обстановката в Русия ", като крайната цел е разделянето на страна и надзор над ресурсите й.

" Изцяло са модифицирани, пренаписани са съществено разделите за 70-те, 80-те и 90-те години. Добавен е раздел от 2014 година до през днешния ден, в това число специфичната военна интервенция ", изясни още Мединский.

29 страници - толкоз са отдадени на така наречен специфична военна интервенция. Обяснението за началото й е да " постави завършек на битката, стартирана от запада ". Украйна неведнъж е наречена " изкуствена страна ", което мощно припомня за есе, писано от Путин и озаглавено " За историческото единение на руснаци и украинци ". „ Украинският неонацизъм “, „ Превратът в Украйна през 2014 година “, „ Връщането на Крим “, „ Съдбата на Донбас “, „ Минските споразумения, какво представляваха те “, „ Специалната военна интервенция “, това са част от заглавията на уроците.

" Важно е учениците да схванат задачите, до тях - на понятен език, да стигнат наличните обстоятелства - включително разцветът на неонацизма в Украйна, който виждаме, дилемите на денацификацията и демилитаризацията. Има връзки към материали, с цел да могат учениците да видят какво в действителност се е случило ", сподели Кравцов.

В учебниците написа още за подправянето на историята от Европейски Съюз и Съединени американски щати, и за свалянето на монументи на руските воини в разнообразни европейски страни. Освен Мединксий, който е подложен на критика поради ултраконсервативните си възгледи, създател на помагалата е и Анатолий Торкунов - ректор на МГИМО и един от най-лоялните почитатели на политиката на Кремъл. Според историци - отвън и в самата Русия, текстовете са писани " на коляно " и усилването на " патриотичното " не постоянно дава отговор на обстоятелствата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР