В Монако, втората най-малка държава в света след Ватикана и

...
В Монако, втората най-малка държава в света след Ватикана и
Коментари Харесай

Монако избира нов парламент


В Монако, втората най-малка страна в света след Ватикана и конституционна монархия, през днешния ден гласоподава на парламентарни избори, съобщи Франс прес.

От 38 000-те поданици на дребното княжество с повърхност от 2,02 квадратни километра, приклещено сред френския град Ница и Италия, право на глас имат единствено 7596 души. Това се изяснява с двойното условие, че гласоподавателите първо би трябвало да са навършили 25 години и второ би трябвало да са с гражданство на кнажеството.

Днес се възобновява съставът на Националния съвет, еднокамарния парламент на страната. В него има 24 депутати, които се избират с мандат от 5 години. Те гласоподават законите и бюджета, само че не могат да смъкват държавното управление, в случай че се наложи, защото това е прерогатив единствено на суверена Албер Втори. Той също по този начин назначава държавното управление, формирано от петима членове и ръководено от държавен министър. 

Изборите в Монако се създават по смесена система в един тур. Две са изборните листи по отношение на три през 2018 година

За любимец е посочена листата на Монегаския народен съюз и неговите 13 досегашни депутати, ръководена Брижит Боконе-Пажес, някогашна преподавателка на 63 години и първата жена, оглавила в даден миг Националния съвет.

Противници на тази листа са претендентите на листата " Нови хрумвания за Монако ", водена от досегашния ръководител на Националния съвет, 78-годишния Даниел Боер, който едно време беше член на болшинството.

Втората листа има желание да сложи началото на диспути по отношение на правата на дамите и по-специално проблема с абортите. В Монако абортите са неразрешени, само че от 2019 година те не се считат към този момент за престъпно действие.

Приоритети за Монегаския народен съюз пък са вероятно съглашение за асоцииране с Европейски Съюз и опазване на обществения модела на княжеството, в който цели са заетостта, жилищната политика, изискванията за достъп до търгове за публични поръчки или до избрани контролирани специалности.

Двете съперничещи си листи трябваше да вземат участие в избирателен ефирен спор, проведен за първи път в историята на изборите в Монако, само че в последна сметка той бе анулиран, тъй като съперниците не се схванаха кои техни представители би трябвало да вземат участие в него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР