В момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките

...
В момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките
Коментари Харесай

Велев: Няма мерки за компенсация и ръст на износа, има висока инфлация и нисък ръст на БВП

В момента за предприятията няма ограничения за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електрическата енергия, нито на природния газ. По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще стачкуват. Това съобщи Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той съобщи, че данните за нараствания експорт не приказват в интерес на изказванието, че промишлеността се е приспособила към високите цени на електрическата енергия, както твърди вицепремиера Асен Василев.

„ Отчетеният растеж на експорта е почти какъвто е растежът на цените, т.е. в натура има растеж единствено в секторите енергетика и отбранителна промишленост. Другото е растеж от цените, т.е. става дума за промишлена инфлация. Инфлацията по цени на производител е 36% към месец март, а към април е даже по-висока. Още статистиката не е съобщила. Цените за бита са 12,4% растеж на годишна база за март “, разясни той пред бТВ.

Васил Велев акцентира, че повода и за двата растежа са „ ненавременните и незадоволителни обезщетения на свръхвисоките цени “.

„ От предприятията се изземват приходи, изземва се трудът на хората и се складира в енергийните компании. Европейската комисия споделя, че ограниченията за компенсиране на свръхвисоките цени би трябвало да продължат толкоз дълго, колкото е належащо. Ние трети месец изпадаме в една и съща обстановка. Мерките са палиативни, месец за месец. В средата на март се разбрахме, че поддръжката ще продължи за април и ще създадем незабавно работна група, която от 1 май трайно да реши въпроса. Днес сме 14 май и ние не знаем за месец май крайната цена каква е “, съобщи ръководител на АИКБ.

На въпрос дали е търпимо нарастването на цената на природния газ, която беше оповестена късно нощес от КЕВР, Велев съобщи: „ Това нарастване можеше да не се случи. Обратно, би следвало цената да се понижи. Сега получаваме същия „ недемократичен “ съветски газ единствено че през Гърция на по-висока цена, от което ще платим към 100 милиона повече всички българи – жители и бизнес. Тези пари ще се разпределят сред „ Газпром “, Гърция и медиаторите “.

Той акцентира, че не е значимо от кое място идва природният газ. „ За бизнеса е значимо да има сигурна сила на налична конкурентна цена “.

Велев посочи още, че оповестеното увеличение от КЕВР с 14% в действителност е нарастване с 30%. „ Беше казано, че ще имаме по-евтин газ, а имаме по-скъп. За това едно от настояването на митинга е тази неточност на ръководството да бъде обезщетена. Но най-важното ни искане е да има средносрочна стратегия за компенсиране на свръхвисоките цени, с цел да има предвидимост и с цел да няма такава инфлация. Ние имаме като страна по-висока от междинната за Европа инфлация и по-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт, точно заради тези неточности и тъй като няма трайно решение “, акцентира Васил Велев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР