В момента в страната има над 1000 дози от шествалентната

...
В момента в страната има над 1000 дози от шествалентната
Коментари Харесай

Проф. Гетов: По отношение на недостига на лекарства си играем на „котка и мишка“ с вносителите

„ В момента в страната има над 1000 дози от шествалентната ваксина за деца „ Хексацима “. Снощи министър Хинков подписа напътствие, в което са набелязани ограничения за предпочитано потребление на дозите за бебетата, които би трябвало да получат първи банкет от тази ваксина, а всеки идващ банкет може да бъде отсрочен. Нямаме предепидемична или епидемиологична конюнктура, с цел да се тормозим по отношение на отлагането “.

Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов пред bTV във връзка дефицита на имунизацията против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит В.

Проф. Гетов добави, че от през вчерашния ден в Министерство на здравеопазването са получили увещание от компанията, че количествата ваксина „ Хексацима “ за България са създадени и опаковани. Предстоят логистичните стъпки, с цел да доближат до общопрактикуващите лекари. По думите му казусът е бил индустриален, само че до края на месеца, най-късно през септември ще са налични нужните количества за съвсем цяла година.

По отношение на неналичието на инсулини зам.-министърът съобщи, че в Министерството непрекъснато се получават сигнали за това. „ Ние играем на котка и мишка. Ежедневно получаваме сигнали за липса на инсулин и тази история не може да продължава повече по този начин. По мотив последния сигнал от bTV, който получихме за неналичието на „ Тресиба “, ще кажа, че предходната седмица „ Тресиба “ беше в забранителен лист на СЕСПА за експорт. Получи се доставката и защото е отговорено на формулата, тази седмица тя към този момент не е в забранителния лист. В момента медикаментът се задържа по складовете, договарят се покупко-продажби за успореден експорт и откакто те бъда осъществени, останалото количество ще се появи на българския пазар и идната седмица „ Тресиба “ още веднъж ще се появи в забранителния лист “, сподели проф. Гетов.

Той добави, че Министерство на здравеопазването играе ролята на пожарникар във връзка с дефицита на медикаменти и нещата не могат повече да не престават по този начин.

„ Тъй като търговците на едро и производителите поеха ангажимент на работна среща с мен, че тези неточни практики ще спрат, аз в действителност ги призовавам да вземат всички ограничения, тъй че нужните количества за българските пациенти да бъдат предпочитано осъществени “, добави зам.-министърът.

Проф. Гетов посочи, че паралелната търговия в границите на Европейски Съюз е легална процедура. „ Поради разликата на цените, заради разликата в количествата и липса на изчерпателен надзор се стига до тези случаи, при които количествата, пристигнали в България, се осъществят на други пазари “, сподели той.

Зам.-министърът разяснява и ограниченията, които са подхванати от страна на Министерството. „ Вече е оповестен план на промени в закона, в който е изменена формулата, съкратени са някои периоди, а други са удължени – за авансово известяван за липса или дефицит. Увеличени са санкциите. Надявам се в идващите месеци ограниченията да са факт. Следващата мярка по рекомендация на Комисията по опазването на здравето в Народното събрание е смяна в Наредба 4 и всички лекарствени артикули по лекарско наставление ще са с електронна рецепта, с цел да знаем всяко лекарство при кой пациент е отишло и в какво количество “, добави зам.-министърът на опазването на здравето.

Проф. Гетов разяснява и обстановката в многопрофилната болница във Враца след подадената оставка на шефа и всеобщото овакантяване на медици от детското поделение.

„ Министърът не е приел оставката на шефа на лечебното заведение. Надяваме се нещата да бъдат нормализирани. Това е сериозен знаменателен проблем с лекарите от разнообразни специалности и педиатрите, които не се добре разпределени “. Според него е допустимо в детското поделение да работят педиатри от София или Враца.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР