В момента в аптечната мрежа има недостиг на 69 медикамента,

...
В момента в аптечната мрежа има недостиг на 69 медикамента,
Коментари Харесай

Министър Асен Меджидиев: Има недостиг на 69 медикамента в аптеките

В момента в аптечната мрежа има дефицит на 69 медикамента, съобщи пред бТВ служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. Той означи, че в международен мащаб не доближават някои от суровините за произвеждане на медикаменти.  

По думите му, прекъсването на реекспорта е нужна мярка, с цел да се преодолее дефицитът.

Министърът уточни, че Изпълнителната организация по медикаментите разполага с единна система за наблюдаване, посредством която редовно следи количествата на съществени лекарства.

Д-р Асен Меджидиев означи, че при предходното държавно управление много медикаменти са извадени от листата за наблюдаване.  

Министърът увери, че здравната система е подготвена да реагира на възможна вълна от коронавирусна зараза, както и на предстоящата през януари грипна вълна. Той акцентира, че имунизираните боледуват доста по-рядко и доста по-леко, както при COVID-19, по този начин и при заразяване с грип.

В момента страната ни разполага със 700 000 приспособени ваксини против настоящите разновидности на COVID-19, които се слагат като бустер след преминат главен курс на имунизация. В момента има интерес точно към бустер дозите, доста по-малко са искащите за първа доза ваксина.   
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР