В момента в Антарктида се случва събитие „веднъж на всеки 7,5 милиона години“: „Да се ​​каже, че е безпрецедентно, не е достатъчно силно“

...
През последните осем години морският лед в Антарктида е достигнал
Коментари Харесай

През последните осем години морският лед в Антарктида е достигнал ново рекордно ниско ниво четири пъти, съобщава Australian Broadcasting Corporation (ABC). Първите три пъти нивата на лед, които са спаднали през лятото, са се възстановили през зимата.

Но тази година – по време на това, което в момента е зима в Антарктида – учените потвърдиха, че ледът не се образува отново, оставяйки голи дълги участъци от крайбрежието на Антарктика.

Какво се случва?

Според физическия океанограф Едуард Додридж, това е първият път, когато се наблюдава подобно събитие, съобщава ABC — и е изключително малко вероятно да се е случило от само себе си.

„Да се ​​каже, че е безпрецедентно, не е достатъчно силно“, каза Додридж пред ABC. „Това е събитие от пет сигма. … Което означава, че ако нищо не се беше променило, бихме очаквали да видим зима като тази приблизително веднъж на всеки 7,5 милиона години. … Има хора, които казват, че това може да е естествена променливост … но е много малко вероятно.“

Според Додридж и други най-вероятната причина е човешката дейност. Хората създават замърсяване на въздуха чрез дейности като изгаряне на гориво и това замърсяване задържа топлината на нашата планета, нагрявайки атмосферата и океана. Някаква комбинация от по-топла вода и метеорологични модели с по-висока енергия вероятно е това, което топи леда, казаха учени пред ABC.

Защо загубата на антарктически лед има значение?

Полярният лед е основен фактор в „албедото“ на Земята, което е количеството светлина, отразена от повърхността, вместо да бъде погълната. Когато има повече лед, албедото на планетата е по-високо и слънцето не я затопля толкова бързо. Когато ледът се топи, планетата започва да поглъща повече топлина.

Това също така създава „обратна връзка лед-албедо“, казва ABC – порочен кръг, в който топящият се лед кара океана да се нагрява по-бързо, причинявайки още повече лед да се стопи. Ако се загуби твърде много от полярния лед, той може да достигне критична точка, която ще доведе до много по-бързо нагряване на Земята.

Петра Хейл, физик на морския лед от Австралийския антарктически отдел, каза пред ABC, „Може да се окажем в ново състояние. Подозирам, че това би било доста тревожно за устойчивостта на човешките условия на Земята.“

Историята продължава

Много по-горещата среда има плашещи последици за човешкото здраве. Може също така да унищожи рибата, на която разчитаме за храна, земеделската земя, където отглеждаме култури, и тропическите гори, от които се нуждаем за кислород.

Какво може да се направи с изчезващия лед?

Най-добрата надежда за планетата е да спре безразборното замърсяване на въздуха, което кара планетата ни да се нагрява. Това обаче трябва да се случи бързо.

„Мисля, че много хора имат времевата линия твърде дълга, като казват, че това няма да ги засегне“, каза Хайл пред ABC. „Доста съм убеден, че това е нещо, което моето поколение ще преживее.“

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и готини съвети, които го правят лесно да помогнете на себе си, докато помагате на планетата.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР