В момента те са най-обожествяваната двойка не само в Холивуд,

...
В момента те са най-обожествяваната двойка не само в Холивуд,
Коментари Харесай

Вивиан Лий и Лорънс Оливие: Любов и други катастрофи

В момента те са най-обожествяваната двойка освен в Холивуд, само че може би и в целия свят. Освен че са нереално красиви, двамата са извънредно настоящи и в професионално отношение – тя е спечелила Оскар за иконичното си преобразяване в опърничавата южняшка благородница Скарлет О’Хара в “Отнесени от вихъра ”, а той е изиграл една от най-хубавите функции в кариерата си – тази на Хийтклиф в “Брулени хълмове ”, за която е получил номинация за Оскар.

Срещат се, когато Оливие е на 29, а Лий – на 23. И двамата са женени за други хора. Но какво от това? Двама от най-големите актьорски гении на 20-и век са толкоз влюбени един в различен, че повече не трябва.

Остават дружно 20 години: години на напредък и проваляне, популярност и сълзи, нимфомания и полуда. Постепенно връзките им се пропиват с отровата на изневерите, разочарованието и депресията. Краят е неминуем. И когато настава, никой към този момент не помни парадайса, който началото им е обещал…

 MV5BZGFiMDlmNGMtZjcxNy00OTljLWFhMzItNjA3YzA3MWZmNGM4XkEyXkFqcGdeQXVyMjA0MDQ0Mjc@._V1_
Оливие в ролята на Хийтклиф в „ Брулени хълмове “

Какво ли е да си считан за най-най-най-добрия в своята категория? Малко хора на този свят могат да вдигнат ръка, задавайки им този въпрос, и един от тях би бил сър Лорънс Оливие, в случай че към момента беше жив.

Считаният за най-великия артист на 20-и век, играещ шекспиров репертоар, Лорънс Кер Оливие се ражда през 1907 година в британския град Доркинг и е третото дете в фамилията на потомци на френски хугеноти – свещеника Джерард Оливие и благоверната му брачна половинка Агнес Луис. Още от напълно дребен демонстрира незабравим сценичен гений, който освен това е оценен по достолепие от бащата. Въпреки че няма изключително огромни финансови благоприятни условия, преподобният Джерард прави всичко допустимо, с цел да запише сина си в лондонското Училище по сладкодумство и театрално майсторство.

След дипломирането си Лорънс става член на трупата на Бирмингамския спектакъл и съвсем незабавно му се дава опция да изиграе комплицирани и влиятелни облици като Макбет и Хамлет. През юни 1928 година се среща с начинаещата актриса Джил Езмънд. Не си губи мозъка по нея, само че по тази причина пък трезво преценя, че от нея ще излезе “отлична брачна половинка ”. Женят се две години по-късно, когато Оливие към този момент е направил сполучлив дебют в дребни кино функции. Само две седмици след сватбата обаче осъзнават, че са създали ужасна неточност.

Самият Оливие си спомня години по-късно, че потребността му да се ожени е била подбудена от “смесица от религиозни подбуди и скотски инстинкти ”. От проваления си първи брак артистът има наследник, Таркуин.

 Вивиан Лий в
Лий в ролята на Скарлет О’Хара в „ Отнесени от вихъра “

Животът й стартира приказно – на границата сред две култури, надалеч от Европа, в град с екзотичното име Даржийлинг в Западна Бенгалия. През 1913 година Вивиан Лий се ражда като Вивиан Мери Хартли в фамилията на британски офицер от индийската конница и неговата госпожа Гертруд.

Когато е на шест години и половина, родителите й я изпращат в учебно заведение към манастир в Англия. Още тогава доверява на друга възпитаничка на монахините и също бъдеща актриса, Морийн О’Съливан, че един ден ще стане велика актриса. Първите й изяви на сцена, освен това в пиеси на Шекспир, се случват, когато е към момента ученичка.

Такова смело и безапелационно положително театрално начало не допуска да се разгърне в кариера на камериерка или детска учителка. Затова и идната разумна стъпка е Кралската академия по трагични изкуства в Лондон. Обаче още преди да е почнала учението си в Академията, се дами за доста по-възрастния от нея, отегчителен и закостенял юрист Хърбърт Лий Холман. Бракът им е безрадостен, което най-много се дължи на обстоятелството, че господин Холман ненавижда театъра и го мисли за лековато изкуство. Въпреки това Вивиан е подготвена на огромни жертви, с цел да просъществува бракът им. Напуска Академията и ражда щерка на навъсения си брачен партньор.

Само че шило в торба не стои. Много скоро се оказва, че никой и нищо не може да отвлече мислите й от актьорството. Наема си сътрудник, който я подкокоросва да смени името си с някое по̀ по този начин. Вивиан приема дребното име на брачна половинка си като фамилно и трансформира една гласна в своето лично и по този начин от Vivian става Vivien.

Големия си пробив прави с присъединяване в пиесата “Маската на добродетелта ” през 1935 година, поради което получава възторжени мнения в пресата.

 вивиан лий и лорънс оливие

Getty Images

Лорънс и Вивиан се срещат за първи път след следващото зрелище на “Маската на добродетелта ” в Лондон през 1936 година Оливие отива зад кулисите да поздрави младата изгряваща звезда Лий. И в случай че в този миг за него това е просто доблестен жест на сътрудник към сътрудник, Вивиан е мощно разтърсена от няколкоминутната им първа среща и единствено след няколко часа ще показа задъхана и разчувствана на своя другарка, че одеве се е срещнала с най-магнетичния мъж на света, за който има намерение един ден да се омъжи.

Истината обаче е, че и на самия Оливие също му омекват колената при тази среща. Както и при всички последвали. “Не можех да се овладея, когато бях покрай Вивиан. Никой мъж не би могъл! Мразех се, задето изневерявам на Джил. И макар че и преди го бях правил, в този момент беше друго. Защото не беше единствено полово привличане. Беше обич, за която не бях молил, само че която безжалостно ме връхлетя. ” Година след запознанството, двамата се срещат и на снимачната площадка като част от актьорския състав на историческата драма “Англия под обстрел ”. Много скоро и за слепецът излиза наяве, че двамата са бясно влюбени един в различен.

 gettyimages-156476064-1024x1024
Оливие и Лий в театрална режисура на „ Ромео и Жулиета “ през 1940 година, Getty Images

Годината е изключително решаваща в професионално отношение и за двамата влюбени. Когато обаче Оливие стартира да снима “Брулени хълмове ” и Лий остава без него в Англия, се демонстрират първите признаци на психическото заболяване, което ще трансформира остатъка от живота й в пъкъл.

По това време съвсем нищо не се знае за биполярното разстройство, по тази причина актрисата по този начин и в никакъв случай не получава съответно лекуване. Самата тя, до момента в който снима “Един янки в Оксфорд ” през 1938-а, получава няколко необясними и извънредно неприятни за близките обрати в настроенията, поради които й излиза име на своенравна лигла, с която мъчно се работи.

Докато са разграничени поради професионалните си задължения, Лий и Оливие не престават да си разменят писма, някои от които с искрено еротично наличие.

: “Тази заран се разсъниха с неутолимо предпочитание за теб, обич моя. Божичко, по какъв начин единствено те желая! Представям си по какъв начин се докосваш там долу и напряко обезумявам. ”

: “О, обичани, нищо такова не съм правила. Ако единствено се обичахме тялом, допускам, че всичко щеше да бъде другояче. Обаче аз те обичам с цялата си душа, което е доста, доста повече… ”

През същата година Лий изиграва може би най-значимата роля в кариерата си – тази на в “Отнесени от вихъра ”. Докато тя снима кино лентата в Ел Ей, а той в Ню Йорк, двамата не стопират да си пишат. Лий се притеснява, че филмът ще е цялостен неуспех, а Оливие прави всичко допустимо, с цел да поддържа духа й и да я окуражава: “Трябва да си демонски добър, с цел да постигнеш триумф в киното, което пък е от ОСОБЕНА ВАЖНОСТ за персоналната ти самокритика. ”

Добри вести на хоризонта. Лий става първата британка, удостоена с “Оскар ” за най-хубава женска роля. Освен това, тя и Оливие безпроблемно получават бракоразвод от половинките си и към този момент имат зелена светлина да се оженят. Ура! А е “ура ”, тъй като до този миг е трябвало да поставят неимоверни старания, с цел да държат връзката си отвън обективите на постоянно гладните за всемирски злословия фотографи. Двойката подписва брак на 31 август в Санта Барбара, Калифорния.

След турне в Северна Африка, Вивиан се разболява от туберкулоза. Въпреки че лекарите й предлагат да си почива, тя не желае да чуе и дума за спиране на работата си. Снима се в “Цезар и Клеопатра ”, а по време на фотосите схваща, че е бременна. Голямата наслада от новината скоро е помрачена от на пръв взор почтен случай. По време на фотоси се подхлъзва и пада, което довежда до импровизиран аборт.

Помятането я вкарва в дълбока меланхолия със страховити прояви на нервност. Болестта й към този момент е навлязла в личен темп: епизоди на хиперактивност, през които актрисата се гърчи в конвулсивни припадъци и неконтролируемо ръси псувни като каруцар, се редуват с дни на тотална незаинтересованост и индиферентност от никого и нищо.

Докато кариерата на Лий стремително запада поради болестта й, тази на брачна половинка й го изстрелва право към звездите. Той обикаля международните подиуми с “Хенри IV ” и “Едип цар ”. Успехите му изключително впечатляват британския кралски двор и през 1947 година година е ръкоположен в рицарство и му се дава купата “сър ” на специфична гала в Бъкингамския замък. Но до момента в който Оливие бере плодовете на голямата си популярност, здравословното положение на брачната половинка му от ден на ден се утежнява. Бракът им е подложен на тестване.

 марлон брандо и вивиан лий, тенеси уилямс
С Марлон Брандо в „ Трамвай Желание “

През 1948-а двойката прекарва шест месеца в Австралия и Нова Зеландия, изнасяйки представления за да съберат средства за театъра си. През цялото време Лий страда от извънредно бодърствуване, и макар че поставя неимоверни старания да се държи на равнище, от време на време се постанова да я замества дубльорка. Междувременно фамилните кавги стават все по-нагорещени, а на Оливие му е все по-трудно да овладява пристъпите на брачната половинка си. Най-грозната сцена посред им се случва зад кулисите на театъра в Крайстчърч, когато Лий отхвърля да излезе на сцената, тъй като не може да си откри едната обувка. Крайно нервиран от държанието й, Оливие не устоя и й удря пестник. Лий му дава отговор със същото. Само след минути обаче тя е на сцената, с обувки назаем и с усмивка, която озарява цялото й лице.

Въпреки проблемите в брака и битката с заболяването, неутолимата жадност на Лий да играе не понижава.

Следващата огромна роля, която ще остане в историята, идва при започване на 50-те години. След грандиозния триумф на премиерата в „ Бродуей “ през 1947 година, пиесата на Тенеси Уилямс „ Трамвай предпочитание “ оживява на огромния екран. За основната роля на Бланш Дюбоа е взета Вивиан, а не Джесика Тенди, която първа влиза в облика на прочувствено нестабилната южняшка мечтателка. Ролята обаче е сложна и многопластова до степен, в която слага на тестване личната устойчивост на артиста. На екрана всичко е напълно, а Вивиан Лий взима вторият си „ Оскар “ за основна женска роля.

Вместо обаче да я вдигне, големият триумф на кино лентата я събаря със страшна мощ. После идват негативните рецензии за ролята й в “Антони и Клеопатра ”, в който играе един до друг с мъжа си. Филмовият критик със статут на институция Кенет Тайнън я назовава посредствена актриса, която със своята игра скапва и тази на другояче безупречния Оливие.

 Olivier And Leigh
Getty Images

Измъчвана от демоните на заболяването и сломена от отрицателните рецензии, на Лий не са й останали доста сили да се бори против другата жена в себе си. Когато идва в Шри Ланка (тогава Цейлон), за фотосите на “Пътят на слоновете ”, актрисата получава нервозен срив. Понеже не е в положение да продължи уговорката си, я отпращат назад в Англия.

Вместо да откри покой обаче, там нещата изцяло излизат от надзор. Тя признава на мъжа си, че му е изневерила с екранния си сътрудник в “Пътят на слоновете ” Питър Финч. Често я хващат да се мотае нощно време напразно чисто гола в градината, а когато демоните напълно я прихванат, скача в леглото на непознати мъже, без да се замисля. Оливие знае за многочислените й изневери, само че към момента сърце не му дава да се раздели с нея.

През 1956-а Лий прави втори импровизиран аборт. Депресията й този път се показва в гневни, нападателни прояви, ориентирани към брачна половинка й и членове на трупата, с която са на европейско турне. Когато се връщат в Лондон, някогашният брачен партньор Лий Холман се притичва на помощ на Оливие и двамата се пробват да вкарат живота на Вивиан в релси.

През идващите две години съпрузите единствено имитират редовен фамилен живот, тъй като и на двамата е ясно, че всичко сред тях от дълго време е завършило. Вивиан стартира връзка с артиста Джон Меривейл, а Оливие – с 22 години по-младата от него актриса Джоан Плоурайт.

Вивиан постоянно стартира да заплашва, че ще свърши със себе си, скачайки от ръба на висока канара. Лорънс не й се връзва на приказките, тъй като знае, че ги приказва, до момента в който си седи във фотьойла вкъщи. Въпреки това непрекъснатото й увещание, че ще се самоубие, му работи на нервите и през май 1960 година подава молба за бракоразвод. Когато разводът публично влиза в деяние, Оливие узаконява връзката си с любовницата Джоан, от която по-късно му се раждат наследник и две дъщери. Лий пък заживява с Меривейл.

Въпреки че към този момент не са дружно, Оливие и Лий не престават да си разменят изпълнени с обич и деликатност писма. В едно от тях Оливие написа: “Искам да ти благодаря за проявеното схващане при развода. Държа се почтено, и самоуверено, и красиво и аз доста, доста скърбя, тъй като допускам през какъв пъкъл си минала. ”

 1504190560-laurenceolivier-vivienleigh-1940s
Getty Images

Това е заглавието на последния филм, в който Лий се снима. Въпреки нестабилното си психическо положение, съумява да се стегне дотолкоз, че да го докара до последния снимачен ден.

Вивиан Лий умира на 8 юли 1967 година след затруднения от неизлекуваната туберкулоза.
“Никой не можа да й помогне. Тя беше болна, доста болна, ” споделя за нея Лорънс Оливие. Самият той си отива от тоя свят през 1989 година на достолепната възраст 82 години от бъбречна непълнота.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР