В момента сме под 50% от нивата за Шумен и

...
В момента сме под 50% от нивата за Шумен и
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Има разлика при лечението на COVID и грип, трябва да се правят тестове

В момента сме под 50% от равнищата за Шумен и Перник. Те са над 250 на 10 000, последната ни информация е 108 на 10 000 души или по-малко от 1% от популацията на София е с грипоподобни признаци. Това сподели ръководителят на Столичното съдружие на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

„ Тази година 100 души съм ваксинирал по програмата за възрастни над 65 години и нямам нито един болен от тях. Значи имунизацията работи. В момента обаче е микс от вируси и не може да се разбере какво тъкмо е болестта, защото грипът и COVID-19 са със сходни признаци. Има проби, само че хората всеобщо не се изследват. Съветът ми е да се вършат проби, тъй като за Коронавирус не внесоха лекарство, само че пък за грипа имаме антивирусен медикамент, който би трябвало оптимално бързо да се одобри след първите признаци и е по лекарско наставление “, съобщи той.

Д-р Миндов съобщи, че не може да каже какви са затруднения от грип този сезон, защото за него липсва подобен информативен портал, какъвто има за Коронавирус.

„ Безумно е, че не престават да умират хора от Коронавирус. 10 души са умряли през последната седмица, трима от тях – в София “, сигнализира общопрактикуващият доктор и прикани да се съблюдава отдалеченост и изключително да се носят маски.

В отговор на въпрос дали е склонен с отпадането на медицинските бележки и замяната им с амбулаторния лист, доктор Миндов сподели, че по същия метод може да бъде сменен и болничния лист.

„ Защо да пишем болнични? Ще пращаме амбулаторния лист. Системата го разчита, няма да има значение дали е за възрастен или дете. Да, евентуално има изкривявания при заплащането на медицинските бележки, само че от години детските практики нямат потребителска такса. Няма хора, които да работят с деца, не желаят да записват деца заради обстоятелството, че не е финансиран този сегмент от пациенти и децата стават в неравностойно състояние “, сподели общопрактикуващият доктор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР