В момента ситуацията е абсурдна и хубаво би било министърът

...
В момента ситуацията е абсурдна и хубаво би било министърът
Коментари Харесай

Смут в БСП заради АЕЦ Белене: Продажбата на оборудване значи край на проекта завинаги

„ В момента обстановката е неуместна и хубаво би било министърът на енергетиката да пристигна в зала. Само че през вчерашния ден стана ясно, че той изобщо не е водил никакви диалози, несъмнено даже и не познава своя сътрудник от Украйна, а единствените диалози са в региона на нуклеарната просвета и вероятно да се подписва някакъв меморандум. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Драгомир Стойнев по време на дебатите по решението за продажба на оборудването на АЕЦ " Белене " на Украйна, заяви dariknews.bg.

От парламентарната естрада социалистът разказа последваща неуместна обстановка, а точно, че Народното събрание действително ръководи Министерството на енергетиката: „ То не беше план какво гориво да се употребява, не беше втори план каква технология да се употребява, в този момент трети план с кого може и с кого не може да се договаря. В последна сметка, всеки министър има правото да управлява това министерство и да има съответната независимост, само че вие налагате волята си “, изясни той.

Според него главната цел на този план е да се закрие планът “Белене “. „ Това е фантазията на десните, които не направиха нито един план, който да е в интерес на страната. Само че активите в “Белене “ не са 1.2 милиарда, а са 2.5 милиарда Тоест вие казвате на българските данъкоплатци, че внезапно спирате този план и тези пари ги загробвате. Това ще бъде позор за всеки един в залата, тъй като по този метод спирате развиването на нуклеарната енергетика на България и на един план, който е подготвен и можеше да бъде сбъднат, в случай че държавното управление на ГЕРБ не го беше спрял “, уточни националният представител.

„ ГЕРБ и десните са царе да стопират подготвени планове. Ако държавното управление на ГЕРБ не беше спряло връзката Бургас-Александруполис, Българя можеше да получава нефт, без да се чака с дни и да се чудим от кое място да минава. Сега най-вероятно щяхме да имаме и 7-и блок и да не се тормозим дали можем да вършим диверсификация на нуклеарното гориво “, съобщи той и се обърна към сътрудниците си: „ Нямате един план, който да сте създали, обаче всичките планове ги спирате. Защо? Защото вероятно технологията не отговаряла на западната, само че това не е по този начин. Отговаря, тъй като е лицензирана “, сподели още социалистът.

По думите на Стойнев различен абсурд е затварянето на базовите мощности с лекост. „ Видяхме по какъв начин един длъжностен кабинет не направи безусловно нищо за опазване на въглищните централи. България има потребност от нуклеарни мощности. 2035-2036 година ще се наложи да стартираме да режем АЕЦ “Козлодуй “ за скрап. С решението, което желаете да вземете през днешния ден, ще прекратите и “Белене “ и България остава без планове. Язък за това, което беше направено през годините и страната ни беше енергиен център на Балканите “, разяснява той.

Според социалиста ползата не е толкоз за цялото съоръжение, а за парогенераторите, които обаче даже не се знае дали имаме. юю„ Вместо да си гледаме нашия интерес при към този момент лицензирана площадка и да мислим по какъв начин да оказваме помощ на българската промишленост, вие разпродавате, давате, може и да подарявате. Това е едно срамно деяние, което не дава отговор на българския парламент и сега се подигравате с хората “, съобщи Стойнев.

„ Минаха две часа, откогато предложихме двама министри да дойдат по друго значимо решение. Очевидно те неглижираха, дали от боязън, дали от нещо друго идването им в Народното събрание. Сега желаеме тук да бъде и министърът на енергетиката, който по тази значима точка да чуе мнението на народните представители и да изрази отношение “, прикани зам.-председателят на парламентарната група Иван Ченчев и добави, че в тази ситуация става дума за големи средства, изтекли от джоба на българските жители.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР