В момента щом влезе в сила акт 16 на интерконектора

...
В момента щом влезе в сила акт 16 на интерконектора
Коментари Харесай

Кирил Петков лети за Азербайджан, ще договаря още газ за зимата

В момента щом влезе в действие акт 16 на интерконектора България-Гърция, което го чакаме безусловно през идващите дни, азерският газ ще влиза на една трета от цената на „ Газпром “. Това ще бъде за една трета от количествата. За другите две трети в утрешния ден още веднъж отпътувам за Азербайджан. Това разкри още в ефира на Би Ти Ви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

„ Ще се срещна с президента Илхам Алиев с вярата да увеличим тези количества “, сподели той.

Петков призна, че страната ни „ сега взима на високи цени на свободния пазар газ, както го прави цяла Европа “.

„ Надяваме се, че общият микс сред положителната цена на Азербайджан, евентуалните нови количества и остатъчните количества, да бъдат на пазарните равнища, би трябвало да докараме една относително търпима цена в миг, когато цяла Европа има голям проблем и дори Европейския съюз и съвет сподели през днешния ден, че би трябвало да се понижат равнищата на прилагане “, съобщи Петков.

Той акцентира, че „ взаимоотношението с Турция е доста значимо, само че те не могат да са истинското място за пазаруване на газ “, съобщи БГНЕС.

Петков съобщи,че в Каспийския район действително има и други страни с природен газ, въпросът е дали ще се създадат верните суапове и дали инфраструктурата ще разреши тези количества да бъдат докарани до България.

„ Имаме хрумвания за други страни, само че не желая да ги оповестявал още, с цел да не издавам тактиката ни. Не инцидентно на следващия ден ще се кача в самолета, летейки натам “, добави министър председателят в оставка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР