В момента се водят разговори как ще бъде надграден този

...
В момента се водят разговори как ще бъде надграден този
Коментари Харесай

ЦИК: В Изборния кодекс не е предвидено машинно гласуване на местни избори

" В момента се водят диалози по какъв начин ще бъде надграден този програмен продукт, с цел да може да бъде употребен за общи локални избори. На места в тези избори ще се гласоподава с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше планувано да се гласоподава на локални избори с машинно гласоподаване, когато то беше въведено като метод на гласоподаване. Сега ще би трябвало да се употребяват тези машини, само че този програмен продукт - с него не е планувано такова гласоподаване, би трябвало да бъде надграден. Мнението на ЦИК е, че в този момент гласоподавателят би трябвало да може самичък да реши в каква последователност да гласоподава за съответния брой избори, за които има право да гласоподава в обитаемото място, в което се намира и в което има право да гласоподава. Тези избори са много комплицирани ", изясни Матева.

По думите ѝ ЦИК не приема за основателни изказванията в общественото пространство, че причина 131 машини за изборите на 2 април да не работят е в хартията. Комисията е направила разбор в 2 самостоятелни лаборатории на хартията, употребена тогава, и хартията от предходни избори.

" Становището и на двете лаборатории е, че хартията е с едни и същи характерности. Проблемът на доста от машините беше, че въобще не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера, посочи говорителят на ЦИК и посочи, че на изпълнителя не е заплатено за тези машини.

Матева напомни още, че според Изборния кодекс е наложително да има основано звено " машинно гласоподаване " към ЦИК.

" Още предходната година се опитахме да попълним състава на това звено, само че тогава не се появиха претенденти ", уточни тя.

Според нея допустима причина за това е плануваното ниско възнаграждение. Такива експерти в частния бранш получават много по-високо възнаграждение, означи още Матева и акцентира, че ще   се разгласи конкурс, само че " сме наясно, че даже да се появят претенденти, те няма да могат да вземат участие в работата за тези избори за общински съветници и кметове ".

" Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им би трябвало да бъде ангажирана цялата страна. Ние още веднъж сме в диалози с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че страната ще подкрепи работата на ЦИК ", безапелационна беше Росица Матева.

И изказа мнение, че най-малко 14 дни би трябвало да има сред двата тура на изборите, с цел да може вторият тур да се приготви умерено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР