В момента се проверява ключът за отговорите от държавния зрелостен

...
В момента се проверява ключът за отговорите от държавния зрелостен
Коментари Харесай

МОН проверява ключа за отговорите от матурата по английски език

В момента се ревизира ключът за отговорите от държавния зрелостен изпит по британски език, който е оповестен, по отношение на заложените въпроси на матурата. Това сподели за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова във връзка на петицията от зрелостници в интернет, в която те са на мнение, че изпитът е бил цялостен с граматически и правописни неточности.

Вчера се състоя вторият наложителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета по желание на учениците в 12-и клас, като от тях най-вече зрелостници се явиха на матурата по британски език - 14 494 възпитаници, от общо явили се 40 484. След изпита през вчерашния ден зрелостници обявиха, че матурата не е била сложна, само че откакто излезе ключът с правилните отговори към него, в интернет възпитаници показаха недоволството си против изпита в подписка в интернет.

"Държавният зрелостен изпит по британски език е най-масовият втори наложителен изпит и материалите за него минават през няколко стадия на инспекция - първо има комисия, която ги сформира, по-късно има оценка на наличието и експертна оценка ", изясни заместник-министър Михайлова. И добави, че по-късно изпитните материали още веднъж се четат и се ревизират, като работят учители и преподаватели от университетите, тъй като това е оценка, която може да се одобри и за вход в университетите.

"Затова комисията подхожда извънредно отговорно ", сподели Михайлова и означи, че откакто има петиция от ученичка, която твърди, че има неясноти, е помолила, сътрудника, който дава отговор за съставянето на изпитните материали, да се прегледа още веднъж изпитният материал и да се свери дали ключът към отговорите, който е оповестен, дава отговор на материала от изпита. "След това ще се проучва от няколко учители, които не са взели участие в матурата, с цел да се чуе и тяхното мнение ", изясни тя

Михайлова сподели, че е значимо да се знае, че отговорите в ключа, там, където са свободни, те са примерни, само че е значимо да се резервира смисълът. "Когато има свободен отговор, няма по какъв начин двама индивида да пишат по еднакъв метод, без значение на какъв език пишат ", посочи заместник-министърът. Михайлова още веднъж увери: В момента сътрудниците ревизират, сверяват и не би трябвало да има суматоха и не би трябвало да има терзания, и който се е подготвил, ще се оправи.

"През тази година матурите бяха проведени при изключителни ограничения за сигурност и бяха спазени всички условия, с цел да няма теч на информация и да няма заплаха някой да ни пробие уеб страницата ", разяснява заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя още веднъж означи, че матурата по британски език е най-масовият втори зрелостен изпит, само че може би е имало някой абитуриент, който е желал той да е по-лесен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР