В момента се покачва броят на пациентите с респираторни оплаквания. В

...
В момента се покачва броят на пациентите с респираторни оплаквания. В
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: През последната седмица случаите на COVID-19 чувствително нарастват |

" В момента се повишава броят на пациентите с респираторни недоволства. В е-системата има нарастване на пациентите с позитивни проби. Това оживление в последната седмица ни тормози, тъй като не знаем в кой миг броя ще стане огромно число. " Това сподели по Българска национална телевизия общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

По думите ѝ боледуват най-вече по-младите хора, до 40 година, които са по-активни, повече пътуват и огромна част от тях не са имунизирани.

Според нея аргументите за ниското имунизационно покритие са сложни, само че има висок % антиваксъри и песимизъм, който се е засилил след всичко, което се чете в обществените мрежи. Разнопосочната информация е проблем, уточни лекарката и даде образец от личната си процедура:

" Трудно е да се въздейства на колебаещите се. Обяснявах на пациентка, която е с диабет и хипертония, че би трябвало да се имунизира тя казва - О, аз съм добре, всяка заран си вземам една доза урина. Знаеш ли какъв брой ми е под напрежение имунитета, докторке, по този начин си церя и диабета, и кръвното ", споделя лекарката и добавя - Сега, че има кръвна захар 16, че кръвното ѝ е 160 след тази уринотерапия... Много мъчно е да се изясни изгодата от имунизациите в такива случаи. Опитваме се, спорим, убеждаваме, само че това са действителните неща в кабинета "

По думите ѝ има доста хора, които се двоумят, които се опасяват, и те би трябвало да бъдат уверени с факти. Д-р Николова разяснява обстановката във Англия, където има високо имунизационно покритие, само че сега страната е в алена зона:

" Ваксинацията няма да даде отбрана от 100%, може да покрие 94%, щамът е мощно инфектиран, само че няма тежки случаи, няма пациенти на респиратори, доста дребен е броят умрелите. Затова се борим и у нас. Ние споделяме - Ваксинирайте се! Да, може да имате лека хрема, не всеки ще построи 100% имунитет, само че ще бъде задоволителен да ни резервира от сериозно боледуване и няма да ни се случи това, което ни се случи предходната година, хората се тормозят най-много, че страната ще се затвори изцяло ", сподели доктор Николова.

По думите ѝ сериозен проблем е неналичието на медицински личен състав - няма реаниматори, медицински сестри. Затова да се увеличи имунизационното покритие е първото, което би трябвало да се направи. Колкото повече хора са готови за среща с вируса, толкоз по-малко тежки хоспитализации ще се постановат – това е главното, уточни доктор Гергана Николова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР