В момента се организират хангарите към базите, където ще бъдат

...
В момента се организират хангарите към базите, където ще бъдат
Коментари Харесай

Изпращаме в Италия преподаватели за обмен на опит по оказване на спешна медицинска помощ по въздуха

В момента се провеждат хангарите към базите, където ще бъдат ситуирани хеликоптерите
Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев посети през днешния ден симулационния център на Военномедицинската академия. Там той се срещна с процеса на образование на първата група от 50 лекари и експерти, които ще оказват незабавна здравна помощ по въздуха. Началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS сподели на министър Меджидиев и на заместник-министър доктор Александър Златанов базата и оборудването във всяка една от залите, в които ще се организират практическите учения.

„ След визитата ми в Италия, от техния симулационен център показаха подготвеност да посрещнат наши преподаватели. Този продан на опит ще бъде доста скъп, тъй че ние ще организираме това посещаване и още след десетина дни ще изпратим наши преподаватели, които на място да се срещнат в елементи с точното съоръжение, което ще има в нашите хеликоптери “, съобщи министър Меджидиев. Той означи, че е впечатлен от симулационния център на ВМА и организацията, основана от ген. Мутафчийски.

Той напомни, че неотдавна е посетил базата в Пиемонт – Торино, където се приготвят нашите хеликоптери. „ Там се срещнах и с техния симулационен център, с здравното съоръжение на хеликоптерите. Това, което виждам тук, е съвсем същото. Колегите, които започнаха образованието си, към момента са на теоретичната част, само че с помощта на тези зали и това съоръжение, ще могат да се срещнат с действителната конюнктура в един подобен хеликоптер. Манекените, които са сложени също са доста висок клас, тъй че лекарите и медицинските експерти тук ще разполагат с всичко належащо за своето образование “, уточни още министърът на опазването на здравето.

„ Програмата и образованието са доста интензивни в нашия център. От страна на Военномедицинска академия са ангажирани четирима преподаватели. Те са опитни, сертифицирани по натовски стандарт. Тук обаче има и редица специфики, когато приказваме да вземем за пример за кърмачета, за бременни дами, за родилки. Това е предизвикателство, което залегна и в съставянето на програмата за това образование “, съобщи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Д-р Меджидиев напомни, че сега се провеждат хангарите към базите, където ще бъдат ситуирани хеликоптерите. „ Организираме и Националния център за незабавна здравна помощ по въздуха. Информационно обслужване към този момент са изготвили софтуера, посредством който ще се реализира връзката с всички незабавни центрове и лечебни заведения в страната, с Държавния авиационен оператор и РВД, посредством които пък ще се обезпечават въздушните коридори. “, разясни той. По думите му Центърът ще има директна връзка и с хеликоптерите по време на полет, с цел да получава информация за положението на пациента и да координира организацията с лечебното заведение, което ще го поеме. От 1-и юни се чака Центърът би трябвало да проработи.

„ Паралелно сме планували в съвсем всички регионални и академични лечебни заведения в страната да има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Миналата седмица се срещнахме с шефовете на тези лечебни заведения. В момента се прави снимането и по-късно ще стартира построяването на тези площадки “, изясни министърът. Той увери, че в България помощта, която ще се реализира от медицинските хеликоптери, ще бъде държавен ангажимент и ще е изцяло безвъзмездна за пациентите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР