В момента се извършва истинска революция във военното дело и

...
В момента се извършва истинска революция във военното дело и
Коментари Харесай

Как дроновете откриха нова ера във военното дело

В момента се прави същинска гражданска война във военното дело и това се случва с помощта на безпилотните самолети - това съобщи някогашният шеф на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Юрий Балуевски. Защо тази гражданска война стана допустима през днешния ден, по какъв начин дроновете трансформират обстановката на бойното поле - и по какъв начин ще наподобява войната в близкото бъдеще с помощта на тях?

„ Простите китайски търговски квадрокоптери направиха същинска гражданска война в потреблението на обичайните оръдия и ракетна артилерия, като съвсем изцяло взеха решение вековния проблем с разузнаването, целеуказването и корекцията на артилерийския огън. “ Тези думи принадлежат не на кого да е, а на някогашния шеф на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ Юрий Балуевски. Съобщава се, че той е направил това изказване в предговора към една от последните си военни книги.

Както означи генералът, при поправяне благодарение на безпилотен аероплан, който непрекъснато виси над зоната на задачата, стана допустимо потреблението на артилерия с стандартни снаряди с акуратност и успеваемост, сравними с стрелбата с прецизни муниции. Включително броят на снарядите и оръдията, нужни за заличаване, внезапно е намалял.

Можем да кажем, че пред нас е рядко срещано самопризнание за актуалните съветски военачалници – въпреки и направено от човек, който към този момент е пенсионер. „ Няма подозрение, че опциите за консолидиране на БПЛА с високоточно оръжие към момента не са изчерпани “, увери някогашният шеф на Генералния щаб. В момента въоръжените сили на Руската федерация обръщат огромно внимание на създаването на модерни безпилотни летателни апарати (БПЛА), само че публични лица също обществено декларират, че нашата страна, за жалост, не е измежду водачите в създаването и потреблението на тези устройства.

За да разберем по какъв начин БПЛА вършат гражданска война във военното дело пред очите ни и какво ни чака в този смисъл по-нататък, коства си на първо място да си спомним по какъв начин стартира всичко.

Еволюцията на БПЛА, къс обзор

От края на 50-те - началото на 60-те години на предишния век стартира работа по основаването на дронове както в Съединени американски щати, по този начин и в Съюз на съветските социалистически републики. През 1959 година американците изхвърчат първия безпилотен хеликоптер „ Жиродайн “, предопределен за търсене на руски подводници. Оказа се сполучлив и служи до 70-те години на предишния век, а по време на войната във Виетнам е употребен за поправяне на артилерийския огън по крайбрежието.

От 60-те години на предишния век в Съюз на съветските социалистически републики всеобщо се употребяват реактивни безпилотни разследващи самолети Ла-17Р, Ту-123, Ту-141, Ту-143 и Ту-243. За времето си това са доста напреднали машини.

Израел открива нова епоха в развиването на безпилотни летателни апарати през 70-те години. За разлика от Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, израелците се концентрираха върху дребни, постепенно движещи се и доста евтини дронове, които обаче бяха част от разузнавателно-ударната система, при която цялата информация за силите на съперника се предаваше на ударните сили (тогава беше авиация) съвсем незабавно. Всъщност точно в Израел е изобретен най-разпространеният вид БПЛА - дребен разследващ аероплан с леки мотори.

В Съюз на съветските социалистически републики тези уроци са взети под внимание и от началото на 80-те години се пробват да основат личен лек дрон. През 1983 година се появява „ Шмел-1 “, а през 1986 година „ Пчела-1T “, външно неразграничим от него. Уви, въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики не получават всеобщ лек дрон.

Липсата на безпилотни самолети в съветските въоръжени сили се почувства остро още по време на петдневната война с Грузия през 2008 година Ето какво описа " Красная звезда ". На 8 август 2009 година (бъдещият воин на специфична военна интервенция, а по-късно началник-щаб на 20-та войска генерал-полковник) (тогава) полковник М. Ю. Теплински споделя: „ Не можете даже да говорите за нуждата от въоръжаване на сили с общо предопределение с безпилотни системи и преди всичко с дребни ръчни модели, които можете да носите в раница по време на планински набег пешком - това е явно. Такива комплекси би трябвало да бъдат лесни за потребление, надеждни, способни да демонстрират координатите на задачите и никога да не зависят от американската навигационна система... "

Теплински се оказва оракул - в хода на специфична военна интервенция точно портативните китайски " Мавик ", закупени от доброволци със събраните от народа пари, се трансфораха в въплъщение на разликата сред успеха и провалянето, сред загубата от един-двама души и доста десетки. Наблюдаващ " Мавик " със 120-мм минохвъргачка се оказа в действителност смъртоносна композиция. Точно това споделя през днешния ден някогашният шеф на Генералния щаб Юрий Балуевски.

Как наподобява потреблението на дронове през днешния ден?

Революцията на дроновете беше подхранвана от три неща. Първият е галактическите навигационни системи. Без тях БПЛА трябваше да се движи благодарение на инерционно навигационна система, а те не са задоволително точни.

Второто е развиването на микроелектрониката. Невъзможно е да си представим модерни дронове с елементна база от началото на 90-те години, те ще бъдат механически нереализуеми във връзка с тегловните и размерните характерности.

Третият съставен елемент на безпилотната гражданска война беше, колкото и да е необичайно, малкия екран. Всички технологии за задържане на кадър върху избран обект, снимане в придвижване, стабилизиране на камерата върху бързо движещ се притежател идват оттова и в началото са изпитани върху такива неща като лъчение на спортни надпревари. Без телевизионна технология операторите трябваше да гледат света през трепереща камера, закрепена към дребен аероплан, летящ със скорост над 100 километра в час със обилни трептения и трептене. Телевизионната технология направи наблюдението елементарно и комфортно.

Заедно всичко това разреши на безпилотните самолети да доближат най-високото равнище. Днес нито една войска в света, която претендира, че не е пушечно месо, не се бие без безпилотни самолети. Разузнаване, ориентиране на артилерия или авиация към цел, наблюдаване на резултатите от удара - това са главните задания, които сходни средства извършват на всички места - от Пакистан до Полша.

Най-малкият дрон, който се създава всеобщо за западните армии, е „ Блек Хорнет Нано “ - хеликоптер с дължина (с основния ротор) 16 сантиметра и тегло 18 грама. Включва се със задържане на пръст, носи видеокамера и може да лети със скорост до 21 километра в час за 25 минути или да виси толкоз. Картината от камерата на дрона се предава на таблета на боеца от километър и половина. Към днешна дата към 3 хиляди от тези дронове са предадени на войските на страните от НАТО, в този момент се създава второ потомство с нощен оптичен канал.

Тези безпилотни летателни апарати се употребяват на равнище пехотен отряд и взвод по време на щурмове, разчистване, разузнаване и други действия, когато би трябвало да „ огледате зад ъгъла “. Тяхната стойност не може да бъде надценена. Войници от незападна войска, провеждащи разузнаване в комплекс от здания, ще би трябвало да ги следят дълго време, пробвайки се да видят следи от човешко наличие, и по-късно да се придвижат напред, знаейки, че във всяка врата могат да се натъкнат на автоматизиран огън. Американците или британците, както и техните съдружници, в случай че е допустимо, ще изпратят дребен хеликоптер пред тях, който ще им даде картина какво се случва напред по маршрута, зад ъгъла, зад вратата и впрочем. По стандартите на уличния пердах това е просто вълшебен инструмент.

На ротно равнище се употребяват по-големи системи. В Съединени американски щати да вземем за пример това е РКу-11 „ Рейвън “ 1,9-килограмов самолетен БПЛА, който може да се изстрелва от ръка. Този дрон обезпечава " ситуационна информираност " на командирите на роти, той може да работи на разстояние до 10 километра и да остане във въздуха 1-1,5 часа. Към днешна дата Съединени американски щати и техните съдружници са получили 19 000 от тези птици.

Нивата батальон-бригада попълнят по-големи катапултни транспортни средства, като съветския „ Орлан-10 “, които са част от обособените елементи. Такива звена в Съединени американски щати са оборудвани с дронове с тегло десетки килограми и обсег на крилата няколко метра. С помощта на тези БПЛА можете да коригирате огъня на минохвъргачки и артилерия.

На по-високи равнища идват по-големи дронове – „ Грей Ийгъл “, да вземем за пример, тежащ 1,6 тона, кадърен да остане във въздуха 25 часа. Този модел към този момент носи оръжие на четири точки на окачване. Но за ударни задачи американците употребяват повече от два пъти по-тежка машина - РКу-9 „ Рийпър “.

По принцип всички ниши за дронове са затворени в Съединени американски щати. За световно разузнаване има РКу-4 „ Глобал Хоук “ и сходния военноморски „ Тритон “. За прикрито навлизане в непознато въздушно пространство - реактивния " стелт " РКу-180, толкоз секретна машина, че даже няма публични фотоси от нея.

Общо 65 страни в света създават дронове. Безспорен водач са Съединени американски щати. Следва Китай, който има някои неповторими благоприятни условия. Следващият " ешелон " е Турция, Израел, Иран. Пакистан диша " в тила " на водачите. В страни като Бразилия, Индия, Германия, Австралия също тече огромна работа. Русия създава доста разнообразни дронове, само че нашата обстановка изисква обособен разбор.

Отделно е належащо да се упоменат по този начин наречените дронове-камикадзе - те също носят муниции. Най-известният преди време беше израелският „ Хароп “, само че като цяло такива дронове са по-прости от разследващите или „ многократните “ ударни дронове и през днешния ден доста нации ги имат.

Бойна приложимост

Най-важното, за което се употребяват БПЛА, е разузнаването. Има ли зложелател начело или не? Най-често това може да се види единствено от горната страна. И по какъв начин да се биете, в случай че врагът ви вижда и може да стреля тъкмо отдалеко, само че вие въобще не го виждате?

Дроновете са тези, които вършат разликата. Горко на страната, която ги няма. Битката на единица с БПЛА против такава, която ги няма е побой над незрящ. Разузнаването се оказва доста по-важно от всевъзможни ударни интервенции.

Един дрон е в положение да обезпечи потреблението на огромни артилерийски сили или даже оперативно-тактически ракети тъкмо по задачата. Неговата огнева мощност е равна на огневата мощност на всички войски, които могат да " уловят " задачата, открита с негова помощ. И когато се пробва да нападна с оръжието си, той може елементарно да бъде загубен. Това изяснява големите загуби на " Байрактар " в Украйна, това се дължи и на обстоятелството, че останалите съветски " Орион ", способни да носят оръжие, също са " преправени " на разузнавачи. Но това не значи, че ударните задания въобще не би трябвало да се разпореждат на БПЛА.

„ Камикадзетата “ разрешават да вършиме това, което не можете да постигнете с други средства. Например да се порази цел, чиято действителна позиция би трябвало да бъде разузната преди офанзивата.

Още по-голям резултат имат взаимните дейности на разследващия дрон и „ камикадзето “. Първият, с помощта на положителната оптика и дългото време на наблюдаване, намира цел, вторият уред, първичен и на ниска цена, го удря.

Ситуацията може да изисква осъществяване на задания в ударно-разузнавателния вид. Например, в случай че врагът разполага с рискови оръжейни системи покрай фронтовата линия, тогава е напълно разумно дронът, хвърлен да го засече, да има оръжие, с цел да нападна задачата незабавно, а не да се чака удар с ракета.

Рой

Има един вид БПЛА, който в този момент се тества сполучливо, само че към момента не е употребен във военни интервенции. Това са самостоятелни (работещи без оператор) реещи се муниции под контрола на изкуствен интелект, способни на групови офанзиви. Дронът нападна задачата, съобразявайки се с това какво вършат другите дронове (например, в случай че го изпревари в унищожаването на задачата, превключва на друга, а в случай че не е останала такава, търси нова, в това число лети до друго място - и всички други дронове в групата вършат същото).

Атаката на такива дронове припомня офанзивата на пчелен рой – насекомите, водени от инстинкт, попадат по задачата, без да споделят между тях.

Електронната битка против такива дронове е безполезна, те се управляват сами, просто няма връзки, които би трябвало да се заглушават. Никой с изключение на Германия няма системи за противовъздушна защита, способни да смъкват тридесет до четиридесет дребни дрона, летящи като ято птици на ниска надморска височина, и даже там те са пробни. Извън НАТО даже въпросът за създаване на такива системи не е повдиган.

Сега американците към този момент са постигнали успеваемостта на рой БПЛА. Изпуска се от висящи контейнери от двойка изтребители, „ птиците “ от ударния рой минават от рухване към следен полет, подреждат се в бойна групировка, търсят цели, унищожават ги, търсят нови и всичко това на лични, без оператор. Колко скоро ще се появят такива средства в употреба? Не се знае тъкмо, само че механически може да се случи скоро. И тогава бойното поле ще се промени вечно и необратимо.

Бъдещето е близо

Дроновете са с нас вечно, в този момент ще бъдат до момента в който има войни. И тъй като могат да се създават във всевъзможни количества, без значение от способността за образование на водачи, и тъй като в бъдеще те ще бъдат ръководени от изкуствен интелект, а не от оператора. И тъй като разрешават това, което никое друго средство не разрешава - да се види врагът, който се крие, и да се играе борба на зрящите със слепите. Те ви разрешават да планирате офанзиви, които нищо друго не може да направи.

Бойната пилотирана авиация е извънредно скъпо наслаждение, не всяка страна може да си разреши да поддържа Военновъздушни сили. Дроновете обаче – както в развой на разработка, по този начин и в приложимост – са доста по-евтини, усъвършенстват се доста по-бързо. Очакваме появяването на безпилотни самолети в армиите на страни, които преди този момент даже не можеха да мечтаят за въздушна мощност. А това от своя страна може даже да повлияе на политическата карта на света.

БПЛА, с огромна възможност, коренно ще трансформират тактиката на потребление на артилерия - може би артилерията ще употребява единствено прецизни муниции, ръководени от дронове. Танковете ще станат лесна плячка за БПЛА и тяхното потребление също ще би трябвало да се преразгледа.

Всички тези промени ще изискват колосални промени във военната доктрина, военната процедура, военното обучение. Офицерите, от лейтенанти до генерали, ще би трябвало да могат да употребяват този нов вид оръжие, всеки на своето равнище.

При загуба на дрон човек не умира – и това е изключително значимо. А дроновете в по-голямата си част са по-евтини от зенитните ракети и опитите за отбрана против тях със зенитно-ракетни системи (ЗРК) ще съсипят всяка страна. Оборудването за радиоелектронна битка, което можеше елементарно да приземи всеки американски БПЛА някъде през 2011 година, се оказа неефикасно още в Карабах - не беше допустимо да се подтиснат връзките. Вече настъпи нова епоха във военното дело. Изказването на някогашния шеф на Генералния щаб приказва точно за това – и дава вяра, че страната ни към този момент регистрира това във военното си обмисляне.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР