В момента по света тече една много цинична игра, в

...
В момента по света тече една много цинична игра, в
Коментари Харесай

България навлиза във фаза, която не вещае нищо добро

В момента по света тече една доста цинична игра, в която двете съществени български партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия се включват с огромна ненаситност. А това не вещае нищо положително за бъдещето на България. Коментар от Даниел Смилов за " Дойче Веле България ".

България се намира в нова обстановка: двете съществени партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия се “патриотизираха” и започнаха да наподобяват по основни характерности на национал-популистки обединения. Този развой е доста забележим при Българска социалистическа партия, чиято трансформация се дължи главно на партийния водач Корнелия Нинова. Под нейно управление “столетницата” престана да се нарежда като европейска левица и крепко стъпи в лагера на евроскептиците, русофилите, соцносталгиците, хомофобите и съперниците на имиграцията. Българска социалистическа партия изненада “своите” от ПЕС при основни гласувания като Истанбулската спогодба и отчета за Орбан, при които на процедура остана единствената лява партия в Европа с друго мнение от останалите.

При ГЕРБ нещата не са напълно приключени и там постоянно остава опция за проверка и след последния миг. Въпреки това гласуването за Орбан в Екологичен потенциал е вододел, който демонстрира сериозна смяна в политическото държание на Борисов. До това гласоподаване политиката на ГЕРБ беше съвсем еднопосочно проевропейска, синхронизирана с тази на Меркел и Макрон. Казусът “Скрипал” и Истанбулската спогодба бяха предвестниците на смяната. А с гласуването в интерес на Орбан ГЕРБ еднопосочно се разположи в “патриотичния” лагер от източноевропейски вид.

С това процесът на “патриотизация” на двете съществени партии закупи съвсем приключен тип. Вкарването на „ Обединените патриоти " в държавното управление беше направено за те да бъдат “нормализирани” и дисциплинирани. По време на българското европредседателство този проект работеше - с дребни пробойни като “Скрипал”. Към края му обаче стана ясно, че резултатът е бил по-скоро противоположен - вместо “нормализация” на „ Патриотите ", ГЕРБ се оказаха в обстановка, в която младшият им сътрудник на процедура дефинира външната политика на страната.

Един кратковременен резултат от патриотизацията на двете съществени партии е спомагателната радикализация на истинските “Патриоти”. Под боязън от обезличаване Вътрешна македонска революционна организация стартира да предлага политики за надзор на цените, които даже Корнелия Нинова откри за “популистки” и “неработещи”. Този развой на спомагателна радикализация ще продължава - и ще ставаме очевидци на все по-голяма патриотична екзотика.

Но още по-интересни и значими са дълготрайните резултати от “патриотизацията” на главните партии. Затова дано забележим ще има ли въобще такива или става въпрос единствено за предизборно заиграване с гласоподавателите.

Значението на думите

Какво значи в действителност гласуването в Екологичен потенциал в интерес на Орбан? Тук значими са освен дадените гласове, поддръжката или въздържането, а също по този начин и причините, с които това се случва. ГЕРБ пуснаха " Патриотите” по студията (заедно със свои депутати като Георги Марков), които да настояват, че отчетът за нарушавания от страна на Унгария е “несъстоятелен”. В допълнение към този главен мотив централните представители на ГЕРБ показаха опасения, че предизборното остракиране на Унгария няма да е от изгода за ЕНП. И двата аргумента имат дълготрайно значение, изключително първият.

Тезата за “несъстоятелността” на отчета за Орбановите нарушавания на съществени европейски правила в действителност “оправдава” дейности като:

- груба интервенция в независимостта на правосъдната система и партизанско кадруване в нея;

- сатанизиране на политическия конкурент с проведени медийни акции за фантастични конспирации;

- превръщането на правозащитни Неправителствени организации във врагове;

- политическо преодоляване на медии;

- затваряне на университети по партийно-политически съображения;

- тормоз на малцинствата.

Процедурата по член 7 на Лисабонския контракт не е направена по този начин, че да лиши страната незабавно от правото да гласоподава в Съвета. Напротив, концепцията на тази процедура е да даде опция на държавно управление, което е позволило съществени нарушавания, да си вземе записка и да в профил нередностите. Затова първо се гласоподава в Екологичен потенциал с 2/3 болшинство. След това има второ гласоподаване за започване на същинската процедура - с 4/5 в Съвета. А най-после за самото налагане на глобата - лишаване правото на глас - се изисква ново гласоподаване с единогласие в Европейския съвет. Тъй като Полша поддържа Унгария (а след това и Чехия я последва), бързо стана ясно, че няма по какъв начин да се стигне до последното единомислещо решение. Точно по тази причина беше значимо Екологичен потенциал да гласоподава с голямо болшинство за започване на процедурата, с цел да има мощен напън върху Орбан за премахване на съществуващите проблеми. 2/3 от гласувалите е задоволително показателно за оценката на европейците за дейностите на Орбан. Сега на ход са държавите-членки, които могат да дават оферти на Унгария по какъв начин да в профил позволените недостатъци.

Българската позиция обаче е, че такива недостатъци в действителност няма. Според главните ни партии, Орбан работи в реда на нещата. А Корнелия Нинова и " Патриотите” даже желаят да копират неговите политики.

В този смисъл дълготрайно може да се чака “орбанизация” на България. Неговият модел си има в България дейни юристи.

Антиглобализъм и национализъм

На Общото заседание на Организация на обединените нации американският президент Доналд Тръмп изнесе “антиглобализационна” тирада, в която главната теза беше, че Америка няма да постанова своите стандарти на другите, а ще се интересува най-много от комерсиалния баланс с тях. “Патриотизацията” на международната политика е преференциална за всички локални сатрапи, властнически водачи и диктатори - тъй като на процедура получават американска индулгенция да вършат съвсем всичко в своите си граници, стига комерсиалният им баланс със Съединени американски щати да е негативен (или най-малко да не е положителен). И несъмнено, стига да не основават терористични закани.

За мнозина в Източна Европа - от Путин през Орбан до Борисов - тази оферта звучи примамливо и многообещаващо. Общите стандарти и полезности, върху които е построен Европейски Съюз, в един момент се изпаряват и се заменят с локалните “патриотични” стандарти за правене на политика.

Българският стандарт позволява потребление на медийни и съдебно-прокурорски бухалки против съперника. Според този стандарт, корумпирани могат да бъдат единствено тези, които сега не са на власт. Но това си е роден стандарт, с който сме привикнали - и " патриотичната” позиция е да не го заменяме с някакъв различен, общ европейски стандарт.

Тази позиция наподобява цинична. Не, не просто наподобява, а в действителност е такава. Светът влиза в ера на институционализиран цинизъм, в който националният триумф и разцвет още веднъж са изведени във висша мярка за оценка. Отвъд този триумф ще става все по-трудно да се приказва за общи ориентири. И не е изненада, че главните български партии с наслада и облекчение възприемат този международен цинизъм и даже бягат пред вятъра. Българска социалистическа партия две десетилетия се мъчи с интернализацията на “европейските ценности”. И таман когато я реализира, Станишев беше де факто изпъден от партията. За Борисов и ГЕРБ полезностите постоянно са били тактически запас - в случай че едни не правят работа, ще се намерят други.

В този смисъл патриотизацията на главните партии е връщане към дълбоката им същина. Проблемът обаче е в това, че в България към този момент има огромна група гласоподаватели, които не споделят и не утвърждават настъпващия международен и локален цинизъм. За тях общият европейски дом, в който всички съблюдават едни и същи правила и споделят съществени полезности, е действителност, а не химера. Тези хора се отвращават от безотговорни “патриотични” съпоставения сред Европейски Съюз и Съюз на съветските социалистически републики: в последна сметка в Европейски Съюз се влиза и излиза непринудено.

За тези хора нещата наподобяват по следния метод: с цел да се обезпечи комфорт на държавни управления, които желаят да продължат корупционните и антидемократичните си практики, се вършат опити да се разгради общия европейски дом.

Тези хора в България сега не са парламентарно показани.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР