В момента осигуряваме българското небе. Не само българското небе, но

...
В момента осигуряваме българското небе. Не само българското небе, но
Коментари Харесай

Военният министър отговори кой ще пази българското небе

В момента осигуряваме българското небе. Не единствено българското небе, само че и въздушното пространство на НАТО. Нека не го забравяме. С български изтребители, само че и благодарение на съдружниците ни, защото имаме нужда от това. Това съобщи пред медиите министърът на защитата. Той взе участие в изключителната среща на военните министри на страните-членки на НАТО.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2670
 Заков изрази вяра в разгара на войната в Украйна да победят дипломатическите старания.

„ Това, което виждаме на терен, е безспорна филантропична злополука “, уточни той.

Министърът описа и по какъв начин е минала изключителната среща. Тя се е състояла от две сесии.

„ В първата бяхме с Европейски Съюз с Швеция, Финландия, Грузия и Украйна, като бяхме брифирани от украинския министър на защитата посредством видеоконферентна връзка. Какво се случва в Украйна, какво е ситуацията сега и от какво се нуждаят. Във втората сесия обсъдихме усилването на отбранителния капацитет на Алианса, в това число Източния фланг. Имаше изрично обръщение за ангажимент от всички страни-членки за Източния фланг на Алианса. Продължават дейностите по укрепване. Като цяло никой не постанова решения. Искането би трябвало да пристигна от страната-членка. Тоест България би трябвало да си изиска, с цел да има такова увеличаване. Смятам, че към този момент сме го създали посредством основаването на бойната група, в която има мултинационален детайл. Поканили сме съдружници да вземат участие. Вече имаме поръчки от няколко страни “, уточни Заков.

Очакването на министъра от визитата на американския му сътрудник у нас е да бъде препотвърдено и на българска територия, че Съединени американски щати остават мощно ангажирани към сигурността на Алианса и готовността им да отбраняват всеки сантиметър от територията на НАТО.

„ В моментите, в които ни липсват качества, ще ни е мъчно да ги поддържаме, защото Русия, Украйна и Беларус явно не са варианти. Ще би трябвало да работим с нашите съдружници. Без това няма да стане. Това не касае единствено Военновъздушни сили. Касае и Сухопътните войски и в някаква степен Военноморски сили. В идващия кратковременен и средносрочен проект няма по какъв начин да запълним дефицити, без да работим с нашите съдружници, в това число на българска територия. В дълготраен проект задачата би трябвало да бъде България от потребител на сигурност да се трансформира в снабдител на сигурност “, разяснява още министърът на защитата.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР